Морето ни е пълно с цаца и меджид. Това са установили учени след лятното проучване на биоразнообразието.

Негативна тенденция обаче се забелязва отново при черноморската акула. Популацията й е намаляла значително, а уловът й е 10 пъти по-малко, каза доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН, цитиран от „Телеграф“.

Той уточни, че преди около десетина години уловът е бил около 200 тона, а сега е едва 19-20 тона. Според учените причината за драстичния спад, който се наблюдава при черноморската акула, е в нейното експлоатиране.

„Тя е с ограничени запаси. Общо взето само ние я експлоатираме като вид, явно има голям търговски интерес. В другите страни няма улов. Като цяло това е доста застрашен вид в световния океан“, обясни доц. Райков. Той изтъкна, че акулите се събират само при размножаване и през останалото време плуват сами.

Барбунът също е с голям търговски интерес, като се изнася предимно за Гърция. Този вид обаче е с по-малки запаси в нашето Черноморие и с ограничени миграции.

Медузи

Интересна тенденция според учените е, че тази година не е имало медузи в траловете при провеждане на изследването.

„През последните години медузите бяха в доста големи количества и пречеха на работата на трала, защото затрудняваха целевия улов. Това може да се дължи на много неща. Честото опресняване на водите от делтата на Дунав и влизането на големи количества в Черно море намалява солеността. Тази година има по-малък поток пресни води и може би това се отразява на медузите.

Самото проучване се осъществява всяко лято и то проучва българската акватория на Черно море. То е част от т.нар. програма за събиране на данни в Европейския съюз. Целево се изследват няколко вида риби като трицона, меджид, барбун, сафрид, хамсията, черноморската акула и всичко останало, което влиза като улов.

По този начин учените правят оценка на запасите. През октомври и ноември има друго проучване, което е свързано с есенната миграция на рибите. Тогава се проследяват предимно паламуд, сафрид, чернокоп.

Още миналото лято пък учените алармираха, че някои видове риба в Черно море са пред изчезване, защото броят им е драстично намалял. Това са акулата и есетрата. Запасите им са стигнали критично ниво. Реална статистика обаче няма, те могат да съдят само по улова в траловете по време на целевите проучвания.

Рапаните все по-дребни

Рапаните стават все по-дребни поради голямата експлоатация още от 90-те години. Това обясни доц. Виолин Райков.

„На румънския бряг доста години не се ловеше рапан, а сега това се промени. При тях популацията е все още стабилна - има и големи екземпляри, които са обект на търговски интерес. Основният улов се осъществява от тях в момента. При нас са малки, като тенденцията се запазва трайно“, обясни ученият. Другата причина според доц. Райков е липсата на хранителна база в Черно море.

Рапаните са предимно за износ, но голяма част се изкупуват от Румъния и чак тогава се препродават.

Голям търговски интерес има и към бялата мида.

„Белите миди обитават плитка прибойна зона и са чувствителни към температурните промени и лошото време. Човешката дейност допълнително ги стресира, особено уловът им с драга. При такава човешка експлоатация не се дава възможност на белите миди да пораснат достатъчно. Ако риболовът се засилва, запасите от бяла мида ще се изтощят значително и няма да има достатъчно миди“, обясни доц. Райков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук