Типични грешки при съхранението на продуктите
Именно тогава може да се установи, че доматите, например, образуват нежелани вкусови нюанси, ако са били държани в хладилника", казва експертът по храненето Кай Клинд, като допълва, че определени правила има и по отношение на съхранението на плодовете.
"Така например ябълките не бива да се поставят до бананите, или поне да не бъде за дълго време. Причината - ябълките отделят хормона етилен, чиято задача е да ускорява зреенето на плодовете и зеленчуците. Което обаче при бананите води дотам, че те стават по-бързо кафяви, което не е желателно."
Всъщност - това се отнася и за кивитата, мангото и пъпешите - да не се поставят непосредствено до ябълките. Следващият въпрос към Кай Клинд - до каква степен е добре да се използва водата, в която са врели зеленчуци, за приготовлението на супи и сосове?
Отровното вещество соланин
"Принципно винаги може да се използва, тъй като съдържа голямо количество витамини и минерални вещества, отделени от зеленчуците в процеса на готвене. Има обаче едно голямо изключение и това са картофите. При термичната обработка те отделят отровното вещество соланин, затова и водата, в която са врели картофите, трябва винаги да се изхвърля."
И още един съвет от специалиста - колкото може по-често варете зеленчуците на пара, а не във вода - така витамините им се запазват в много по-голяма степен. /БЛИЦ
Последвайте ни
0 Коментара: