При съхраняването на зеленчуците все още се допускат много грешки. Разяснения по тази тема предлага експертът по храненето Кай Клинд, който отбелязва, че и в тази сфера си има правила, много от които не са добре известни, предаде Дойче веле.
"Една от типичните грешки е съхранението на зеленчуците в хладилника - мястото им просто не е там. Това се отнася например за чушките, краставиците, патладжаните, тиквичките и доматите. Всички тези видове зеленчуци са чувствителни към студа, в хладилника изобщо не могат да развият аромата и вкуса си - това е възможно само, ако се съхраняват при стайна температура.
Именно тогава може да се установи, че доматите, например, образуват нежелани вкусови нюанси, ако са били държани в хладилника", казва експертът по храненето Кай Клинд, като допълва, че определени правила има и по отношение на съхранението на плодовете.
"Така например ябълките не бива да се поставят до бананите, или поне да не бъде за дълго време. Причината - ябълките отделят хормона етилен, чиято задача е да ускорява зреенето на плодовете и зеленчуците. Което обаче при бананите води дотам, че те стават по-бързо кафяви, което не е желателно."
Всъщност - това се отнася и за кивитата, мангото и пъпешите - да не се поставят непосредствено до ябълките. Следващият въпрос към Кай Клинд - до каква степен е добре да се използва водата, в която са врели зеленчуци, за приготовлението на супи и сосове?
Отровното вещество соланин
"Принципно винаги може да се използва, тъй като съдържа голямо количество витамини и минерални вещества, отделени от зеленчуците в процеса на готвене. Има обаче едно голямо изключение и това са картофите. При термичната обработка те отделят отровното вещество соланин, затова и водата, в която са врели картофите, трябва винаги да се изхвърля."
И още един съвет от специалиста - колкото може по-често варете зеленчуците на пара, а не във вода - така витамините им се запазват в много по-голяма степен. /БЛИЦ