„Голяма част от болните в отделението, в което е възникнал пожара, са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. 

Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние“, това каза заместник-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски на извънреден брифинг пред лечебното заведение по повод трагичния инцидент, при който загинаха двама души.

„Работим в момента по установяване на причините на инцидента. Текат процесуалноследствени действия под ръководството на Районната прокуратура. Работим и по версията за взрив на кислородна бутилка“, каза пък вътрешният министър Младен Маринов.

Междувременно се появиха първи снимки от болничната стая, където загиналите пациенти са били на кислородотерапия

Кога пациент трябва да бъде поставен на такова лечение?
Човек при нормални обстоятелства си набавя необходимите количества от въздуха, който съдържа приблизително 21 процента кислород, като въпреки незначителната на пръв поглед цифра стойностите са напълно достатъчни за задоволяване на потребностите.

При определени болестни състояния се наблюдава влошено, затруднено усвояване на кислорода, съдържащ се във вдишания въздух, което налага допълнително обогатяване на въздуха и провеждане на лечение с кислород.

Какво представлява лечението с кислород?
Терапията с кислород представлява неинвазивен метод на лечение, при който пациентът получава обогатен с кислород въздух с помощта на специални приспособления.

В масовия случай е достатъчно лечението с 30 до 35 процента кислород, а при някои тежки заболявания и състояния е необходимо подаване на 100 процента кислород (например при недоносени новородени), което се осъществява с помощта на специални маски, а при новородените кислородът се доставя в инкубатора.

В зависимост от тежестта на състоянието на пациента лечението се провежда в болнична среда (след хоспитализация), в амбулаторни условия или в дома на болния с помощта на специално пригодени за целта устройства.

Междувременно от БНТ показаха кадри на част от комините, които снабдяват „Пирогов“ с кислород.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!