България дели 18 място за най-желан паспорт с Чили, Хърватия и Монако, според Henley Passport Index. 

Япония е на 1 място с резултат от 193, следвана от Сингапур и Южна Корея с 192, а на 3 място е Германия и Испания с оценка от 190.

Последните места се заемат от Афганистан с оценка от 27 и Ирак с 29.

България е на 18 място с оценка от 174.

Методология на индекса

За всяка дестинация за пътуване, ако не се изисква виза за притежателите на паспорти от дадена държава или територия, за този паспорт се създава оценка със стойност 1. Резултат със стойност 1 се поставя също така, ако притежателите на паспорти могат да получат виза при пристигане, разрешение за посещение или електронен документ за пътуване (ЕДП) при влизане в дестинацията.

Тези типове визи не изискват одобрение от правителството преди заминаване поради съществуващите специфични програми за премахване на визите.

Когато се изисква виза или когато притежателят на паспорта трябва да получи одобрена от правителството електронна виза (е-виза) преди заминаването, се поставя оценка със стойност 0.

Резултат със стойност 0 се поставя и ако притежателите на паспорти се нуждаят от правителствено одобрение преди заминаване за получаване на виза при пристигане - сценарий, който не се счита за "безвизов".

Общият резултат за всеки паспорт е равен на броя на дестинациите, за които не се изисква виза (стойност = 1), при условията, определени по-горе.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук