В деня на националния празник на България историкът Румен Манов показа  разшифрована телеграма, в която е посочено кой е предал Левски. Той заяви, че ще дари историческия документ на Карлово. 

Спорът за предателството е отдавна, като едни експерти твърдят, че не е бил предаван, други смятат - обратното и посочват поп Кръстьо като виновник за страшното деяние.

Манов е колекционер и дарител на много музеи и галерии. През 2017-та година е избран за "Будител на годината" и почетен гражданин на родния си град Кюстендил, а миналата година беше отличен с почетен знак "Св. Климент Охридски" от най-старото висше училище у нас.

Историкът цитира част от текста на телеграмата, изпратена до турски каймаканин: „Ваше господство, ще ви проводя Поп Кръсто, който ни даде донесенията за събирането на комитите в неговото лозе. Моля ви, пратете ни и останалата папка с предишните му донесения”.

В намерения документ става дума, че Левски е предаден от Поп Кръстьо. Стар спор е дали е предаден, но материалите и сега ръкописът сочат, че Васил Левски е предаден”, каза историкът пред bTV.

Той показа и снимка на свещеник, спасил десет отрязани глави на ботеви четници, като след Освобождението ги е поставил в стъклен шкаф.

Румен Манов показа и оригинал на Царски орден, който е получен само от 9 българи в нашата история. Иначе има около 52 раздавания.

„Имало е раздавания на френски принцове, графове, дори Мусолини ги е получавал. Имало и нерегламентирани раздавания. Ордените се закупуват на аукциони в чужбина. Аз съм късметлия, че го купих от колекционер, иначе цената им започва от 4-5 хиляди евро”, обясни Манов.