По поречието на река Арда край Маджарово в събота, 10 август ще се проведе поредният Събор на златотърсачите в България, съобщава Haskovo.Live.
 

Меандър на река Арда, снимка Уикипедия

Истинската история на златотърсачите започва през август 1896 г. Тогава е открит къс злато в притока на река Юкон, наречен Клондайк. Откриватели са група авантюристи – Джордж и Кейт Кармак и техният водач, индианеца Скокум Джим Мейсън.

Една година по-късно към това магнетично място се отправят златотърсачи от Сан франциско, Германия, Италия, Норвегия, Англия, та даже и от Китай и Япония. Напливът на толкова хора по долината на р.Юкон, е предпоставка за развитие на търговията, хотелиерството и банкерството в този район.

Град Сиатъл се превръща в изходна точка за златотърсачите. Сега Маджарово е на път да стане Сиатъл, а уникалната извивка на Арда удивително прилича на Клондайк.
 

Река Клондайк, снимка Уикипедия

В събота стотици приключенци, обединени от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, ще проведат и безплатни образователни курсове. Съборът се провежда със съдействието на община Маджарово.

Изпитанията пред златотърсачите ще в две части, теория и практика.

Темите:
1. Търсене на самородно злато с легенче
2. Търсене на самородно злато и метеорити с металдетектор
Завършилите курса ще получат удостоверение за обучението. На място ще се приемат и нови членове на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити.

Ще има и състезания:
1. Състезание с драги и улей в коритото на реката.
2. Състезание с металотърсачи за откриване на скрити цели в затворено и силно минерализирано пространство.
Мястото е традиционно за това състезание. Златотърсачите ще бъдат на палатки на брега на р. Арда. Сред възможностите за забавления са предложени и търсене на минерали, рафтинг по река Арда и още приключения.