В официално съобщение до медиите от фирмата „Трейс Груп Холд“ АД съобщиха подробности около рехабилитацията на пътния участък в Искърското дефиле, където в събота стана тежката катастрофа, при която загинаха 16 души.
"С настоящото писмо  ще Ви информираме за дейностите, които сме извършили като водещ партньор в обединение ДЗЗД “Трейс Своге“, изпълняващо рехабилитацията, стартирала на 29.09.2011 г.", се посочва в писмото на дружеството. 

"Ремонтните дейности включват реконструкция и рехабилитация на 23 кръстовища, 5 тунела, 2 жп надлеза и 32 мостови съоръжения, възстановяване на пътната настилка и полагане на плътен асфалт по целия участък, допълнително монтиране и подмяна на предпазни съоръжения. Трасето преминава през 13 населени места.

Цялостната рехабилитация на пътя е извършена съгласно проекта и Техническата спецификация. Изпълнението е по стандарта на инженерите консултанти  FIDIC т.нар. Червена книга. По този стандарт изпълнителят е длъжен да съгласува всичко с Инженера- Mott macdonald Bulgaria. Рехабилитацията се извърши по проект “Транзитни пътища“, чийто инструментариум не позволява на проектантите да променят вече съществуващото трасе.

Асфалтовите настилки са   изпълнени през 2014 г., това е и годината , в която пътят е пуснат за експлоатация. Пътят е пуснат в експлоатация две години преди формалното му приемане. Гаранционните срокове обаче, както е регламентирано в Наредбата започват да текат от датата на подписване на Акт 16, което се случи през 2016 г. Рехабилитацията е осъществена без да бъде спирано движението по тежкото трасе", посочват от „Трейс Груп Холд“ АД.

От там добавят, че не могат да вземат отношение по въпроса как е поддържан пътят в този период. "АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача. Нашият ангажимент е единствено свързан с дефекти, които се появяват по трасето в гаранционния двугодишен срок. Установените такива, за този четири годишен период не са определящи и възпрепятстващи движението.
Длъжни сме да подчертаем, че цялото движение на тежкотоварни автомобили, след стартиране на ремонтите по АМ “Хемус“ се пренасочи през Искърското дефиле.

По цялото трасе на второкласния път има поставена вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, указваща ограниченията на скоростта и опасностите по старопланинския път.

Ще окажем пълно съдействие на разследващите органи", посочват от компанията. 

От „Трейс Груп Холд“ АД изказват съболезнования на семействата на хората, които загинаха в тежката катастрофа по планинския път.  "В такива необратими ситуации, в които се отнема човешки живот, ние разбираме ценността на всяка секунда. Поклон към хората, които изгубиха живота си", пише още в позицията на компанията. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ