Отдавна съм казал как ще постъпя – ще гласувам отново „за“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с предстоящия в четвъртък Пленум на ВСС, на който ще бъде прегласувана кандиатурата на Иван Гешев за негов заместник.

До необходимостта от повторно гласуване се стигна след каро президентът Румен Радев отказа да издаде указ за назначаване на Гешев начело на държавното обвинение, въпреки че бе избран с убедително мнозинство 20 на 4 гласа от кадровиците.

Дневният ред на заседанието в четвъртък включва две точки – обявяването на указа на държавния глава, с който той връща кандидатурата и нейното повторно гласуване.

На въпрос възможно ли е да се стигне до нов дебат по време на заседанието, Цацаров отговори: „Въпросът не е дали аз допускам такава хипотеза, а дали Конституцията и законът я допускат. Отговорът е – не!“. Ето защо процедурата предвижда единствено прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев.

Според Цацаров не бива да се коментира въпроса дали президентът се е подал на политически натиск при вземането на своето решение.

„Защо трябва да третираме направеното от президента като политически натиск или да търсим в него някакъв подтекст?

Направени бяха много коментари. По обясними причини аз се въздържах от коментар. Колкото и на пръв поглед нелогично да звучи, моят отговор е такъв – защото е президент“, аргументира се Цацаров.

Той припомни, че държавният глава дори не е бил длъжен да аргументира и мотивира взетото решение, каквото и да е то. „Чест му прави, че той го направи и то по възможно най-открития начин“, смята главният прокурор.