"За прокуратурата не съществува съмнение, че извършителят на шесторното убийство в Нови Искър е Росен Ангелов и че той се е самоубил." Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседание на Вътрешна комисия.

„В публичното пространство бяха изнесени множество версии. Продължават да се изнасят версии от хора, експерти и от хора, които твърдят, че са експерти. Задават се много въпроси, но съпоставката на фактите и на целия доказателствен материал не опровергава тези два извода“, заяви главният прокурор, цитиран от "Фокус". По отношение на подготовката на европредседателството, Цацаров посочи, че е налице изключително добра координация с органите на МВР.

На територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица. Това каза от своя страна главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

Във връзка с убийството на бизнесмена Петър Христов, Младен Маринов заяви, че още в началото от МВР са казали, че работят по всички версии, свързани с личността на убития. „Естествено не можем да пропуснем и това, което се пише в медиите. Всички версии, които произтичат в процеса на работа, ще бъдат потвърждавани и изключвани на база на събраните факти и доказателства“, каза гл. комисар Маринов.

Той обяви, че са предприети мерки да не се допускат други престъпления и на територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент по отношение на издирвани лица. Във връзка с мерките, свързани с европредседателството, Младен Маринов посочи, че на територията на София има изключително силно полицейско присъствие. „То е свързано с основните мероприятия за откриване на Председателството. Има заявени за провеждане 11 протестни мероприятия в различни точки на столицата. Предприети са мерки да не се проведат на едно и също място и едно и също време, за да не се стигне до конфронтация между участниците в тях“, каза гл. комисар Маринов.

„По отношение на местата, които ще са ангажирани със заседания, чуждестранни медии са предприети всички необходими мерки за тяхната сигурност“, каза Маринов. Той поясни, че основната сграда на НДК, където ще се провеждат голяма част от събитията на европредседателството, е обезпечена от гледна точка на сигурността.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров също хвърли още светлина около тежките престъпления, станали от началото на годината.

"За прокуратурата не съществува нито едно съмнение за това, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на самоубийство, каза Цацаров. Съпоставката на фактите и на материала до момента не опровергават това. Каквито и спекулации да бъдат правени, каквито и въпроси да бъдат задавани, няма съмнение, че авторът на убийството е Росен Ангелов - това показват анализите на проектили, гилзи, ДНК-анализи. Тези престъпления поставят два въпроса, чието разрешаване предстои. Едното от тях е ефективността на системата на разкриваемост. Вторият момент е свързан с ефективността, бързината и обезпечеността на експертната дейност в МВР. Изключвам въпроса как за 24 часа се прави ДНК-експертиза - прави се в частна лаборатория срещу солидно заплащане за изключително тежки престъпления. Утре ще имаме среща с главния секретар за обезпечаване на средствата за института, посочи Цацаров.