Цената на кафето продължава да расте стремглаво, поставяйки рекорди на световните борси. На 10 декември фючърсите за кафе Арабика достигнаха исторически връх от 3,34 долара за паунд (около 0,45 кг), което е ръст от 80% само за година.

Това означава, че през 2025 г. кафето на рафта ще бъде значително по-скъпо.

Какво предизвиква рекордното поскъпване?

Основната причина за ценовия скок е климатичните аномалии в Бразилия, най-големият производител на Арабика. През 2024 г. страната претърпя най-сериозната суша от 70 години, последвана от проливни дъждове, които допълнително влошиха качеството и количеството на реколтата.

Влияние оказват и глобалните изменения на климата, които правят условията за отглеждане на Арабика все по-неблагоприятни.

Проблемът не е само в Бразилия. Виетнам, който е основен производител на Робуста, също страда от екстремни метеорологични условия. Това засилва опасенията за потенциален дефицит на кафе, докато световното търсене продължава да расте.

Кога ще усетим поскъпването?

Компаниите за печене и пакетиране на кафе като Lavazza, Nestlé и Jacobs вече обявиха, че ще повишат цените. Очаква се това да стане факт още през първото тримесечие на 2025 г., като увеличението може да достигне до 30%.

Според анализатори, пазарът е силно спекулативен, тъй като сезонът за прибиране на реколтата тепърва предстои. Тази несигурност допълнително поддържа високите цени.

Как изменението на климата влияе на кафето?

Кафето Арабика е изключително чувствително към температури и климат. То вирее най-добре при 15-24°C, на височина между 1200 и 2200 м. Промените в температурите, сушите и проливните дъждове влияят както на количеството, така и на вкусовите качества на кафето.

Проучване от 2022 г. показва, че зоните, подходящи за отглеждане на кафе в Латинска Америка, Африка и Азия, ще намаляват през следващите десетилетия. Единственият сорт, който устоява на климатичните промени, е Робуста, който е по-издръжлив на високи температури.

Добри новини за производителите

Растящите цени на борсите носят облекчение за малките фермери, които съставляват 80% от световното производство на кафе. За тях по-високите цени означават по-добри доходи, което би могло да подобри жизнения стандарт на милиони хора в развиващите се страни.

Какво ни очаква?

Кафето се превръща в лукс, който ще бъде все по-труднодостъпен за потребителите. Ако тенденциите продължат, поскъпването ще окаже трайно влияние върху световния пазар. Освен промени в цените, експертите прогнозират и намаляване на опаковките, за да се задържат продуктите достъпни.

Изменението на климата, увеличаващото се търсене и песимизмът на борсите правят кафето една от най-нестабилните селскостопански култури. Въпросът е не само как ще се адаптира индустрията, но и дали потребителите ще са готови да платят по-високата цена.