Средният ръст на цените на жилища в Пловдив е 15,4% за последната година. Това стана ясно по време на третия бизнес форум на водещия сайт за недвижими имоти ​- Imoti.net. Въпреки очакванията ковид пандемията не спря динамиката на този пазар, а напротив - даде му много силен импулс. Днес намалява не броят на сделките, а темпът на ръста на сделките, отчитат експерти и анализатори.

Кои са новите предизвикателства и възможности пред пазара на жилища в Пловдив? Този въпрос коментира строителният предприемач Мирослав Язов, съобщава "Марица". Той очертава три важни компонента, които се явяват истинско предизвикателство за инвеститорите, но и за купувачите. Ето кои са те!  

Качеството в строителството е функция на сроковете 

Сроковете в новото строителство могат да бъдат засегнати от множество фактори, основно външни, сред които се отличават: утежнената административна процедура - особено по малките общини, където няма достатъчно персонал.

Там движението на строителната документация е същинско приключение. Разбира се, администрацията не е виновна, че в последните години има фантастичен бум на строителството, но е сериозна пречка пред сроковете за издаване на готовата продукция и е редно да се направят постъпки към облекчаването на процедурите.

Доставчиците на комунални услуги - в случая EVN и ВиК, са в същото положение, че дори и по-зле. Понеже те са частни дружества с основна цел печалба и е по-смислено поне от тяхна страна да има повече разбиране и съдействие в процеса. За съжаление, понякога точно те се явяват главна пречка, за да може работата по един обект да приключи. Имахме дори следния случай: при съществуващ потребител и при наличие на трафопост, на EVN им отне 3 месеца, за да ни пуснат тока.

Подизпълнителите също могат да утежнят процеса. В последно време всеки е предприемач! Дори в строителството е пълно с малки фирми, които не могат да направят правилен разчет на силите си.

Поемат работа, която няма как да изпълнят в срок, и се започва едно ходене по мъките "кога ще дойдеш", "кога ще приключиш", което се отразява пагубно на строителния график и на отношенията между страните. Така че качеството, то е функция на сроковете. Ако искаме качествен продукт, срокът е по-дълъг, ако бързаме - качеството се неглижира, то пада надолу и се създават проблеми на клиентите, ползващи новите имоти.

Купувачите са все по-млади, искат повече екстри в дома  

В последно време качеството се определя и от самите купувачи. Повечето от тях са родени след 90-а година и са живели някъде в чужбина. Тези хора имат ясна визия за това какво искат да купят, също как да изглежда дом​ът им, с какво качество да бъде - и затова са изключително придирчиви в избора си.

Съответно те са готови да платят повече за повишеното качество на сградата. Много строители заложиха на точно този тип клиенти и така започнаха да добавят всевъзможни видове екстри към своите проекти. Естествено, всички тези екстри струват пари, така че е напълно нормално новото строителство да върви - като цена - само нагоре.  

Ето как цена от 600 евро/ кв.м и цена от 1200 евро/кв.м в повечето случаи определят и съответната разлика в качеството. За съжаление, много купувачи днес все още не могат да направят разликата и смятат, че получават едно и също, което не е така.

Цената на труда върви нагоре, това също оскъпява крайния продукт

Последната година станахме свидетели на сериозни повишения в цените на строителните материали и нарушаване на схемата на доставки. Тези процеси са свързани с инфлацията и войната в Украйна! Макар че в последно време ситуацията сякаш се нормализира и доста материали се върнаха на предвоенните нива и могат и лесно да се намерят и доставят. 

Истинското предизвикателство обаче стана цената на труда. Добрите майстори са все по-заети - факт! Или отиват да работят в чужбина. Все по-трудно стана да наемеш добър майстор и цените на услугите им скочиха в небесата. Така че ако ви предстои ремонт или извършване на строителна услуга, се заредете със сериозно търпение и бюджет за труда, защото той расте с главоломни темпове. Добрите и качествени майстори са в сериозен недостиг. 

Цената на труда се повлия и от случилите се напоследък катастрофални земетресения в Турция и Сирия, като масово трудовата работна ръка от турски произход се мобилизира в страната си и прекратява визите си за България. Изводът ми е, че цената на труда в момента е изключително висока, което много сериозно ще удари цената на новото строителство - такива са прогнозите на Мирослав Язов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук