27-годишната Саманта Уебър от Великобритания загубила майка си заради рак на яйчниците. Сама се тествала за мутацията на гена BRCA1, защото не искала да последва нейната участ.Резултатите се оказали позитивни, затова момичето се решило на радикална крачка - превантивна мастектомия или отстраняване на гърдите. Преди тежката операция тя събрала приятелите си и направила парти за раздяла с... гърдите си. 

Откриха лесен начин за предотвратяване на рак на гърдата

Самата Саманта знаела, че по наследство може да се разболее от рак. През 2013 година от рак починала нейната майка и тази загуба била за младото момиче много тежка. Започнала и да се страхува, че също като нея носи гена и си представяла, че не я чака нищо хубаво в бъдещето. 

Красива моделка бе зарязана от годеника си във фейсбук дни преди сватбата, защото качила 30 кг при борбата с рака (СНИМКИ)

"Беше ми много тежко! Колкото повече тъгувах заради загубата на мама, толкова повече нейната загуба беше по-нетърпима. Представях си и своето бъдеще и знаех, че не искам моите деца да усетят същата болка", разкрива Саманта. Така тя решила да се тества за мутация на гена BRCA1, от която става ясно дали би могла да получи рак на яйчниците или гърдите. Тестовете, за съжаление, излезли положителни. Тогава Саманта трябвало да вземе решението дали да отстрани гърдите си превантивно или не. 

"В крайна сметка осъзнах, че за разлика от мама аз съм имала късмет да взема мерки, никога не съжалявах за решението си", твърди тя. 
Саманта признава, че дори не се страхувала от операцията. Не искала и нейните приятели да тъгуват, затова решила да устрои празник, на който да се сбогува с гърдите си. "Не исках хората около мен да са тъжни, имах нужда от подкрепа. Говорехме си на партито за съвсем обикновени неща, смеехме се и така ми ставаше някак си по-леко", твърди Саманта.

Превод БЛИЦ