Петролният пазар у нас е изкривен повече от 20 години, има наченки на монополни, картелни споразумения, като в петролните вместимости над 50% се държат от две големи компании в България – Лукойл и Петрол. Второ – няколко компании държат над 60% от бензиностанциите. Само тези 2 основания са достатъчно доказателство, че по регулаторен път не можем да изправим пазара, има естествени пречки. Така депутатът от ДПС обясни в предаването "Беновска пита" по Канал 3 защо намерението за създаване на държавна петролна компания е полезна за пазара у нас.

"Има смисъл от създаването на държавен продукт, но въпросът е да се направи на пазарен принцип и държавната компания да работи на пазара", допълни той.
 
"Ако сега ние с вас искаме да направим една бензиностанция, с внос на гориво от Гърция, например, то трябва да се складира някъде, за да го продаваш. Но когато има монопол, не можеш нищо да командваш", продължи икономистът.

"Затова трябва един държавен продукт, първо - за да разбие монопола, да построи вместимости и да каже, че всеки може да заповяда да ги ползва; и второ - за да направи бензиностанции и да покаже на хората, коя е реалната цена, да няма изкривяване. Тук става за едно условие: ако държавата не се изкуши да дотира цената, но тогава ще дотира пазара още веднъж, чрез държавна намеса и дотиране", предупреди Йордан Цонев.
 
Като председател на Временната комисия за контрол на средствата и програмите свързани с COVID-19, той заяви, че вече е изпратено писмо до премиера с искане да бъдат изпратени всички решения на МС, свързани с разход на средства, организация на програми, мероприятия и т. н.

"Оттам тръгваме. Има много високо обществено очакване във връзка с кризата да се покажат всички средства как са разходвани, всички програми как действат, защото пандемичната криза остави бюджета в европейските страни в нестандартна ситуация, да не кажа кризисна. Прехвърлят се средства от една в друга програма, свързано с процедури и законосъобразни процедури, и ние ще ги проверим – в името на доверието и заради яснота", подчерта Йордан Цонев.