Държавните бензиностанции да са като еталон за останалите търговци на горива. Това заяви министърът на икономиката в ефира на БНТ. Идеята е да не се получава такива ситуации, както беше през март тази година, когато цената на петрола се срина, а у нас горивата започнаха да падат след 14 дни.

Разбира се има фактори, които влияят върху падането на цените. Например наличие на горива в складове, които са били закупени на по-висока цена.

Караниколов заяви ,че създаването на държавни бензиностанции е идея от повече от година и половина и по нея се работило досега. Поводът беше, че след проверките в сектора от Комисията за защита на конкуренцията стана ясно, че основния проблем е липсата на достатъчно обем в данъчните складове.


Това е така, тъй като при закупуване на гориво от Гърция например, ако няма къде да се съхранява и се пусне директно в търговската мрежа трябва да се платят данъци и акцизи за него, но ако търговецът разполага с данъчен склад може да го постави там и след като реализира определено количество да заплати акциза и данъка.

Караниколов коментира още, че е запознат с антимонополното законодатество и заяви, че доказването на картел в даден бизнес е изключително трудно.

Доказването на картела е изключително трудно. Целта е 2 данъчни склада да бъдат освободени за нови представители на пазара, които искат да влязат на него, и да изградим още един. Тази конкуренция в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени, добави той.

Това, което ще получат гражданите, е, че на тези бензиностанции, ще получат качество. Вероятно в цял свят заради пандемията ще се появяват такива намеси от страна на държавите в икономиката. Държавата ще бъде предвидим партньор и лоялен конкурент, но ще бъдем и това, което е необходимо на хората, обясни Караниколов.

Основната идея на създаването на държавно предприятие е да бъдат прехвърлени два обекта, които са били данъчни складове от държавния резерв към новото предприятие. Също така държавната компания ще бъде участник в пазара , както всички други търговци и ще бъде контролирана от Комисията за защита на конкуренцията.

На въпрос дали това не е лява идея, Караниколов заяви, че  в целия свят предвид пандемията ще се появяват такива предложения, в които държавата ще трябва да влиза в бизнеса.

Икономическият министър заяви още, че предстоят срещи с Българската петролна и газова асоциация, които да дадат препоръки относно мястото и типа на бензиностанциите, които предстои да бъдат изградени от държавата.

Той коментира още, че  новите данъчни складове, които ще са контролирани от държавното предприятие ще доведат и нови играчи на пазара, което ще повиши конкуренцията.

Икономическият министър коментира и темата за намаляване на ДДС за рестонанти, хотели и книги от 20 на 9%. Подкрепям позицията на министъра на финансите да е против такова намаление, тъй като той трябва да пази бюджета и резерва на държавата. като икономически министър обаче смятам, че тази мярка е добра за да се подобри ликвидността на сектора, тъй като по време на пандемията той беше изцяло затворен.

В същото време и ресторантьорите поеха ангажимент, а именно за изсветляване на сектора и повишаване на доходите на работещите от 610 на 800 лева минимално възнаграждения. причината е, че около 15 % от тези бизнеси фалираха заради ограничителните мерки. Караниколов заяви ,че цени в заведенията няма да падат, а целта е приходите им да се увеличат, за да могат да стъпят на краката си.

На въпрос как ще е това лято по морето Караниколов заяви, че призовава всички да изберат България за почивка, но и бизнесът трябва да се постарае повече, за да привлече българи.

Работата на финансовия министър е да има повече приходи и по-малко разходи. За мен е важно всеки сектор да се развива. Промени в ДДС и данъчното законодателство трябва да се правят след изключително дълъг анализ, защото това са парите на държавата. Ако направиш грешка, то ще е за сметка на заплати, пенсии и някакви важни сектори, каза още той.