Решението на г-н Цацаров е лично, ние не воюваме с личности. Това коментира в "Денят започва" Антоанета Цонева, депутат от "Демократична България" по повод обявената вчера новина, че председателят на КПКОНПИ подава оставка.

За нас е важно структурно да се справим с начина, по който работи тази комисия, подчерта Цонева.

Разбира се, ние от ДБ сме имали през годините много силни критики към г-н Цацаров като главен прокурор, това е известно, фамозният скандал "Цумгейт", в който и нашата политическа формация беше намесена много рязко, така че нашата позиция е категорично ясна.

Много по-важно е как ние ще реформираме КПКОНПИ, за да може тя действително да осигури ефективна борба с корупцията, да бъде разделена на две - комисия, която се занимава с отнемане на незаконно придобито имущество и другата част, която се занимава с разследване на корупция, обясни Цонева.

Тя коментира и предстоящия днес избор на председател на ВКС.

Това заседание ще се води и от правосъдния министър, излъчен от ДБ, надявам се и вярвам, че това ще бъде един добър избор, нека да видим как ще се развие дискусията и гласуването, заяви Цонева.

Оставката, която трябва също да бъде подадена, е на Иван Гешев, така че още веднъж да го призова просто да не се бави и да я подаде, призова за пореден път депутатът от ДБ.

Цонева коментира и казуса след преброяването, при което се оказа, че цялото население има право и да участва на избори.

В комисията за българите зад граница поканихме Националния статистически институт. Българското население е намаляло с 844 000 души, което е най-голямото намаление за последните 4 преброявания. В това намаляване 57% се дължи на отрицателния естествен прираст, а останалите на естествените миграционни процеси, обясни Цонева.

По думите й, около милион и половина са българите в чужбина.

Няма никакво изкривяване на данни, защото преброяването брои хората в страната и ги установява, а списъците за гласуване се съставят от ГРАО на база, че всеки граждани над 18 години, който има ЕГН, влиза в тях. Хората, които са извън страната, са разликата между едната и другата стойност.

Административната реформа, дигитализацията, която е наш приоритет заедно с реформата в съдебната система, трябва да бъде проведена, категорична е Цонева.

Това, което ние можем да поемем като ангажимент е, че съвсем скоро ще бъдат обявени първата партида от административни услуги в консулствата, които трябва да бъдат предоставени по електронен път, допълни депутатът.

Цонева коментира доста лаконично и без конкретен отоворо и изключването от "Да, България" на общинския съветник Методи Лалов.

Националната контролна комисия се произнесе, решението по отношение на г-н Лалов, което е публикувано на сайта и е с 18 страници мотиви, аз не бих могла повече да коментирам отвъд решението на този орган.

Предстои национална конференция на "Да, България", така че членовете са тези, които ще решат кой ще влезе в този съвет и как ще изглежда новото ръководство, подчерта Цонева.