За мен Стотир Цацаров е блестящ юрист и много интелигентен човек. Той е поредната жертва на олигарха Иво Прокопиев в битката му за овладяване на съдебната система. Той запорира 260 милиона на олигарха и магната Пропопиев. Тази битка е очевидна. Той иска да махне Цацаров, за да му бъде освободено имуществото. Никой не съм видял до сега как едно момче от обикновено комунистическо семейство има имущество за 260 милиона. Жалко, Цацаров е наистина е блестящ юрист. 

Това каза Йордан Цонев от ДПС в ефира на Нова тв, коментирайки решението на председателя на КПКОНПИ да подаде оставка в началото на март. 

"Не винаги сме били на едно мнение с ГЕРБ по темата Цацаров и Гешев. Не е бил благосклонен, защото Дилян Пеевски има над 20 проверки, извършени от прокуратурата. За сметка на това прокуратурата е твърде благосклонна към Прокопиев. Оправдаха го на втора инстанция, оправда го съда на приятеля му Лозан Панов и прокуратурата не протестира на трета инстанция, което не е практика", каза Цонев, отричайки някакви зависимости между ДПС и главния прокурор. 

"Никога не сме приятели със Стотир Цацаров. Аз го познавам от комисиите, които съм ръководил, където сме го изслушвали. Той винаги е откликвал на контрола, който сме искали да му осъществим. Ще бъде жалко, че съдебната система губи такива юристи", каза още Цонев. 

По думите му прокуратурата и КПКОНПИ нямат резерви към силните на деня и в полезрението им не попадат само хората, които не са във властта.

"Не следя отблизо работата на КПКОНПИ. Впечатленията ми са, че навсякъде, където има случаи на конфликт на интереси или друго от предмета на работата на комисията, комисията винаги повдига въпроса. Тази комисия зависи от това, което постъпва в нея, като данни и факти", каза Цонев. 

Цонев коментира и идеята на властта КПКОНПИ да се раздели на две комисии

"Това се опитвам да обясня. Ще подкрепя всички намерения. За антикорупционите мерки ние сме проактивни, преди ПП и преди Кабинета. Ние внасяме антикорупционно законодателство. Но в този случаи става дума за защита на олигарха Прокопиев. Всеки път го изразявам това отношение и никой не го поема. Василев и Петков много се сърдят, когато кажа, че са проксита, че имат контакти с този медиен олигархичен кръг. Те казват нямаме връзка. Но аз ви следя действията. Действията са винаги в полза и подкрепа на този кръг", каза Цонев. 

"Ще ви дам пример. Не познавам консула във Валенсия Пламен Георгиев. Освобождават го, и премиера казва, че трябва да се даде пример, че няма да има политическите назначения в дипломацията. Ми да ви дам списъка с политическите назначения и да ги изчистите. Започвате с човек, участвал в запориране на имущество. Прокопиев е доста всевластен", продължи той. 

Цонев коментира и това, дали ДПС ще подкрепи декларация на парламента срещу Гешев. 

"Зависи. Нека да я види. По коя причина Гешев да се оттегли. Нашият отговор е различен от техния на това, как трябва да бъде реформирана съдебната система. Нашите европейски партньори искат промени в две посоки, не се посочват персони. Прокуратурата да стане отчетна и главния прокурор да може да бъде разследван. ДПС работи върху конституционни промени, те ще бъдат в посока исканията на нашите европейски партньори в докладите. Ще бъдат пълен отговор на европейските изисквания. Работим на ниво експерти", каза той. 

"Знаем, че съдебната система има нужда от реформи и ще дадем нашия принос те да са качествени. В докладите не виждаме персонални искания. Те са в медиите на Прокопиев", добави представителят на ДПС. 

По думите му, ДПС е подготвило пакет от законопроекти, с които да се затворят вратичките за осъществяване на корупция. "Ще махнем инхаус поръчките, да се махнат ПМС-тата  през които да се раздават пари. Тези закони ще бъдат внесени до един-два месеца", уточни той. 

Цонев хвърли бомба и с версията кой ще е следващият гуверньор на БНБ. 

"Дянков, знаете ли за какъв е готвен от новата власт. Дянков, който има проблем с китайската връзка с Световната банка, сега е готвен за шеф на БНБ. Финансовият гуру на ГЕРБ 1 е готвен за шеф на БНБ от новата власт. Тогава Борисов каза, че Прокопиев му го е дал за министър", каза той. 

Също така коментира и казуса със заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов. 

"За да изчистим това негово усещане, сезирахме ДАНС, да проведе детайлно разследване, дори да пита партньорските служби. Първо това е журналист, неприкосновеността на журналиста трябва да е гарантирана от институциите. Искаме разследване.

Ние ще питаме и американското посолство, защото имаме право на това. Второ, въпросният журналист многократно е клеветил ДПС. Ние не вземаме под внимание това. Неговите клевети по наш адрес нямат значение, те не са от днес или вчера.

Да сте чули да го заплашваме, да го съдим. Лично смятан, че политик да съди журналист е проява на лош вкус. Но ще питаме, защото е изключително важно да няма петно върху България, че се заплашва журналист", каза Цонев. 

"Ще стигнем до истината за това. Истината има две страни. Ако някой петни България, то трябва да си понесе отговорността", категоричен бе той. 

"Нямаме с посолството (на САЩ) тема с Магнитски. Темата с Магнитски господин Пеевски си я води с Америка. Това са санкции, които не действат на територията на ЕС, въпреки, че българското правителство в услуга на въпросното лице направи едни черни списъци. Въобще не ни вълнува. Това е по техен закон. Господин Пеевски си обжалва процедурите по американското законодателство, със съответните американски адвокати. 

Пеевски мина през съда на народния вот. Дори в Търново той победи Христо Иванов", каза Цонев. 

Цоцен, що се отнася до пенсиите и добавките, изрази мнение, че помощта за пенсионерите трябва да продължи докогато продължава и ковид кризата. Добавките трябва да са и инструмент срещу инфлацията. В бюджета има такива пари. 

"Направи ми впечатление, че Протестните партии осъдиха протеста, а когато те протестираха, протестът беше добър. В Белия автобус искаха да ни убият. А премиерът се хвали, че е бил на него. Защо тогава беше добро, а сега не е ?", запита Цонев, коментирайки протеста на "Възраждане"  срещу К-19 мерките.