Банкерът-беглец Цветан Василев пак излезе на бял свят и показа нечистите си намерения.

Укриващият се в Сърбия обвиняем извади пореден руски араблет срещу вечния враг на задкулисието у нас - депутата от опозиционната ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски, пише "Монитор".

Причината за поредния удар на подсъдимия за източването на КТБ срещу Пеевски е задаващото се възмездие за престъпленията, което банкерът вече над 5 години избягва.

Въпреки юридическите финтове обаче очевидно обрачът около Василев се затяга, а сапунените му мехури с лъжи - които от години се пробва да пробутва зад граница, един по един се пукат.

Последният пример за подобно публично осветляване на лъжите на Василев се случи преди месец, когато се оказа, че САЩ налагт първата санкция за "сериозна корупция" срещу българин, не на кого да е, а на свързания с руските авери на мустакатия аферист съдия Андон Миталов.

Магистратът стана известен след като предишният главен прокурор Сотир Цацаров поиска проверка на това, че Миталов е пуснал неглегално и зад гърба на държавното обвинение русофилът Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от Владимир Путин.

Случката се разиграва по времето, когато Малинов се сдоби с обвинение за шпионаж в полза на Кремъл, а прокуратурата извади наяве т.нар "План България", според който русофилът се поставя в услуга на Константин Малофеев и бившият руски посланик у нас Леонид Решетников.

Целта е да се подмени ориентацията на България от прозападна в сателитна на Кремъл, а за подпомагане на "каузата" укриващият се в Сърбия Василев общава да се включи с активи за 1 млрд. лв. - все крадени от КТБ. 

И сега Василев пробва нов отчаян опит като активира вярното си ченге от ДС - агент "Академик" и сайтът му "Фрогнюз" за поредна атака срещу Пеевски с едничката цел някой да се върже на манипулациите, че видиш ли депутаът, а не подсъдимият бизнесмен бил свързан с плана на руснаците и наказания от САЩ съдия Миталов. Затова "Фрогнюз" е сътворил истински тюрлю-гювеч от измишльотини, в които омесва няколко наказателни дела, компрометирания магистрат, охраната от НСО и разбира се Пеевски.

Опитът да се прехвърли вниманието върху Пеевски с поредните безпочвени твърдения и внушения срещу него не е новост за българската публична среда.

Макар през годините да е сред най-проверяваните хора в България, като нито една от въпросните проверки да не е показала каквото и да било наличие на съмнителна дейност, Пеевски отдавна е очернян от задкулисието у нас, от една страна, заради разследванията на изданията от медийната му група, които от години вадят на светло далаверите на Цветан Василев и партньорите му подсъдими бизнесмени Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев.

А от друга – заради законодателните си инициативи, с които спря вторичния грабеж на КТБ и предвиди пълна прозрачност във финансирането на абсолютно всички издания в страната, в това число и онлайн медиите. А те са ключова част от „мейнстрийма“, чрез който този олигархичен кръжец се опитва да подмени дневния ред на обществото с откровени манипулации.