Преди два дни сайтът  „Фрог нюз“ на агента от ДС „Академик“ – Огнян Стефанов, огласи гръмката „новина“, че едва ли не България щяла да плати 113 милиона лева и то по закона „Рико“ в САЩ. За разлика от помпозното заглавие, оказва се, че присъдружният на Цветан Василев сайт за пореден път е сътворил фалшива новина. А че в основата й стои лично банкерът-беглец няма никакво съмнение, защото в провокацията лъсват добре познатите лица, облажили се с тлъсти суми от габровския измамник.

За какво става дума? Според „Фрог нюз“ в края на месец февруари в Софийски градски съд била подадена искова молба от синдика на американско дружество, което уж било пострадало от българската държава и от Върховния касационен съд, тъй като последните нарушили правото на Европейския съюз. Основанието на иска се припокривало с делото „Рико“ в САЩ, а претендираното обезщетение било точно 113 милиона лева.

В статията, или по-точно в тюрлюгювеча на агент „Академик“ са забъркани отново „унищожаването на КТБ“, „разграбването“ (разбира се от всеки друг, само не и от Цветан Василев), българската прокуратура и прочие. Тоест, до болка познатите мантри на укриващият се в Сърбия финансов фараон, които пробутва на обществото, докато се опитва да избегне наказателната си отговорност за фалита на банката.

Припомняме, че от 2016г. насам Василев и платените му клакьори не са спирали да твърдят, че едва ли не днес (или пък в краен случай утре), държавата ни щяла да бъде наказана за отношението си към него и към пирамидата КТБ, а враговете му щели да понесат „отговорност“ от американския съд или от американското правителство. След като обаче и двата балона – „Магнитски“ и „Рико“, въпреки постоянните лъжи, отдавна спихнаха - защото и зад океана никой не иска да се занимава с глупостите на Василев, а и там много добре се знае схемата, приложена от „банкера“ към КТБ – същата като при пирамидата на Бърни Мадоф, очевидно е нужна нова медийна дъвка, с която да занимава обществото няколко месеца. Този път е избран български съд, а самият факт, че претенцията е същата като по делото „Рико“, показва, че и шапката с фокусите на Василев и журналистите му на повикване, вече се е поизпразнила.

За тяхно съжаление и замесените лица вече са толкова добре познати, че дори не е нужно да се правят кой знае какви разследвания, за да установи, че са подставени персони на самия Василев. Така например в статията на „Фрог нюз“ няма нито думичка за варненския адвокат Захари Томов. Но тъй като „американската“ фирма услужливо е дала на Огнян Стефанов първа страница от исковата си молба до съда (който пък за по-голяма „достоверност“ на писанията си дори я помества в сайта), там веднага лъсва като неин автор точно същият адвокат.

Кой е Захари Томов лесно може да се установи. На 24 януари 2014г. Томов получава от фирма-бушон на Цветан Василев цели 300 000 долара, а се оказва, че няколко дни по-рано лично е посетил „банкера“ в шефския му кабинет в банката.
 

Цветан Василев и Захари Томов са се срещнали на 22 януари 2014г.

 


Два дни по-късно, на 24 януари 2014г., варненският адвокат получава от Василев 300 000 долара

Миналата година Томов се оказа замесен и в хибридката „американски филм“, сътворена от Василев и световно неизвестния „режисьор“ Кевин Буут, в който се оплюват българската държава и прокуратурата. Самият Буут посочи, че именно Томов го е снабдил с информация за ситуацията в България (разбирай - с мнението на финансовия фараон и опорните му точки в борбата с институциите).

Така фигурите на таблото и този път се оказват пионки на Цветан Василев, а следващият балон в медийните схеми на банкера-беглец – „дело в България за 113 милиона“, на практика се оказва спукан преди още да е стартирал.

Нещо повече, обикновена справка в регистъра на Софийски градски съд показва, че за никаква редовна искова молба не става дума. Факт е, че само два дни след завеждането й съдебният състав е порязал схемаджиите, заявявайки, че искът им изобщо не е уточнен, не отговаря на действащото в Република България законодателство и не е конкретизиран нито по пера, нито по исков период.

Защо, е повече от очевидно. В бързането си да сътворят „новината“ за делото и за милионите, които държавата уж щяла да „плати“, Цветан Василев и Захари Томов даже не са се поинтересували какви са формалните правила. Както няма да се поинтересуват и медийните им сподвижници като Огнян Стефанов и Люба Кулезич, разпространявайки с удоволствие поредната фалшива новина във войната на Василев срещу държавата.