„Очаквам ясна политика в сферата на енергетиката. Без базови енергийни мощности, конкретно без ядрената енергетика, много трудно ще постигнем стабилна енергийна система и достъпни цени за потребителите.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова преди речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за Състоянието на Съюза.

Цветелина Пенкова посочи, че се предприемат много действия за реиндустриализация на Европа и това е ключово за България, защото предоставя нови възможности за развитие на икономиката и разкриване на нови работни места.

„Когато говорим за реиндустриализацията на Европа,  трябва да говорим за ясна и целенасочена политика за подготовката на кадри.  Без човешки капитал, няма как да постигнем тези цели. Необходими са реформи в образованието и реална активна подготовка на кадрите, които ще са необходими на икономиката“, коментира тя.

Евродепутатът открои като приоритет в работата на Европейския парламент и Зелената сделка.

„Необходимо е финансиране и целенасочени политики за енергийна ефективност, особено на сградния фонд. Това ще доведе до драстично намаляване на сметките на домакинствата. Това е нещо много важно за държава като нашата, където енергийната бедност е на изключително високи нива“, изтъкна Цветелина Пенкова.

„Очаквам най-накрая да видим ренесанс на дипломацията в Европа. Истината е, че без да гарантираме мир на континента, много трудно ще постигнем която и да е от целите и темите, за които говорим“, открои евродепутатът един от най- важните приоритети пред съюза. Тя призова да има концентрация в решаването на този проблем, за да живеем в по-добра Европа.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/