В Косово от 1999 г. насам разцъфтява бизнесът с незаконни трансплантации на органи. Освен лекари от Косово активна роля играят и техни колеги от Турция, Израел, както и от други съседни страни. Последният случай на трансплантация на бъбрек в частната клиника ”Медикус” в Прищина потвърди тази информация, защото операцията е била ръководена от турския лекар Юсуф Ерчин Сьонмез, на когото са асистирали колеги от Прищина. Сред тях е бил и Лютви Дервиши. Както сръбският вестник “Блиц” вече писа, неговото име беше споменато от свидетел в разследването на търговията с органи на пленени през 1998 г. сърби от Косово.
БЛИЦ припомня, че същият лекар Юсуф Ерчин Сьонмез е разпознат през 2005 г. от няколко от донорите от България, чиито бъбреци са били извадени в клиника в Истанбул, като лекарят, който ги е оперирал.
По-нататък вестник “Блиц” пише, че Юсуф Ерчин Сьонмез, който сега е обявен от международната и косовската полиция за издирване, е осигурил донора на бъбрека, турски гражданин, който продал органа си за 20 000 евро. На гражданина на Израел, получил бъбрека, по неофициална информация операцията е струвала 80 000 евро. Един от главните сътрудници на турския лекар Сьонмез, заподозрян, че е извършил трансплантацията в клиниката “Медикус” в Прищина, е неговият колега от Израел Заки Шапира. И двамата бяха арестувани миналата година в Турция по подозрение, че са трансплантирали на израелец бъбрек на палестинка. Това беше четвъртото обвинение срещу доктор Сьонмаз за незаконна търговия с органи. В началото на този век световните медии посочваха, че в Косово и в други части на региона се извършват незаконни трансплантации, като зад всичко това стоят международни престъпни групи. 
БЛИЦ припомня още, че по информация от вчера косовската полиция е арестувала в Прищина уролога Лютви Дервиши по подозрение, че е извършвал незаконни бъбречни трансплантации. Името на лекаря е било съобщено от свидетел в разследването за търговия с органи на пленени сърби от Косово през 1998 г. “Свидетелят каза пред сръбски прокурори за военните престъпления, че е виждал лекаря Лютви Дервиши на места, за които има подозрения, че там са били вадени органи на пленени цивилни с цел продажба. Сега той е арестуван със скалпел в ръка и очевидно продължават да правят това, което са започнали през 1998 г. с пленниците”, каза източникът на сръбския вестник “Блиц”. Заедно с Лютви Дервиши са арестувани и брат му Арбан Дервиши, мениджър на частната клиника ”Медикус”, в която е била извършвана трансплантацията, както и урологът Тун Перворфай. Те се подозират, са организирали и извършили нелегална трансплантация на бъбрек, продаден от турски гражданин на мъж от Израел. Турският гражданин се намира в затворническата болница, а двамата лекари и израелският гражданин остават в клиниката “Медикус” под полицейско наблюдение, тъй като реципиентът на бъбрека е в макар и стабилно, но тежко състояние. Клиниката е била разкрита, след като косовски полиции разпитали турски гражданин, който им се сторил подозрителен, тъй като твърдял, че е дошъл в Косово да се лекува. Видимо отпаднал, той се появил на летище “Слатина” край Прищина с намерението да се качи на самолета за Истанбул. Мъжът бил задържан и прегледан от лекар, който е констатирал, че му е изваден единият бъбрек. /БЛИЦ