Осъдените за убийства рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев, които офейкаха от Софийския затвор на 3-ти април и оттогава са в неизвестност за правоохранителните органи, са прибегнали до дръзкото въоръжено бягство от пандиза след тежък конфликт с надзиратели. Това разкриват пред "Уикенд" лишени от свобода. Думите им се потвърждават и от писмото, което Владимир Пелов изпрати до президента и медиите преди дни.
В депешата рецидивистът от Ботевград твърди, че надзиратели от Централния софийски затвор покровителстват търговията с дрога и сочи като основен фактор в разпределението на наркопазара зад решетките отстранения заместник-шеф на Софийския затвор Анатолий Борисов. 

Тъмничарят се раздели с поста си след зрелищното бягство на Владимир Пелов и съкилийника му Радослав Колев, след като срещу него и други надзиратели стартира дисциплинарно производство за редица нарушения. В писмото до президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и националните телевизии, Пелов описва дълго и напоително как затворническата администрация в Софийския пандиз, оглавявана от Анатолий Борисов, контролира бизнеса с наркотици. Макар да твърди, че е избягал, тъй като бил осъден несправедливо на 32 години затвор, Владимир Пелов и Радослав Колев са офейкали заради отстраняването им от търговията с наркотици в пандиза, категорични са други затворници. 

Според думите им Пелов, Колев и още двама затворници били една от най-оборотните банди за продажба на наркотици в Софийския затвор. Групата на Пелов търгувала с кокаин, амфетамин, хероин и марихуана, като дрогата се вкарвала през механичния цех, където рецидивистът от Ботевград работел. 

Част от бандата бил и наркобосът Васил Маникатов, който обаче излезе от затвора в края на миналата година. след пускането на Маникатов на свобода Пелов наследил ръководната роля. Сметките му обаче били объркани от надзирателите, които толерирали други две банди за разпространение на наркотици - групата на Върбан Боксьора и свитата на серийния убиец Станислав Ангелов - Сиси. 

Според думите на лишени от свобода Върбан се ползвал с протекции от надзирателите и неговите дилъри били основните търговци на наркотици. 

"От продажба на дрога в Софийския затвор се изкарват месечно близо 200 000 лева. Потреблението е масово, а приходите съответстват на оборота на целия "Люлин" в София. Затворническата администрация участва активно в бизнеса, като си затваря очите за някои, а други преследва по устав", категорични са обитатели на Софийския затвор. 

Месеци преди да предприеме бягство, Владимир Пелов е спрях от работа в механичния цех заради сигнал, че се подготвя да офейка. Запознати твърдят, че Пелов е спрян от работа, тъй като именно от цеха влизала и се съхранявала дрогата, която рецидивистът и хората му пласирали.