Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години да отглеждаме пшеница не само в Добруджа, прогнозират учени. И още - да се грижим за култури, които не са характерни за нашите географски ширини, като киви например.

Чудна прогноза: От днес ставаме една от най-топлите страни в Европа

Преди 40 години родителите на Костадинка Георгиева засаждат плантация с киви. Почвата около Петрич се оказва подходяща. „Почвата е много богата на хранителни вещества и хумусът е много специфичен. При нас е само слънце и вода!”, казва Костадинка, цитирана от bTV.

Заради трайното затопляне у нас освен киви и лимони ще можем да отглеждаме и сортове грозде, характерни за Южна Италия. Но да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и разни други от типа на манго, това е в рамките на фантастиката, категоричен е проф. Валентин Казанджиев, "Агрометеорология" в НИМХ.

А заради повишаването на температурите става по-труден добивът на червена ябълка. Нейният цвят се получава само при по-ниски температури.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната