Природозащитници се събраха в странджанското село Бродилово, за да спрат противоречивия обичай тричане, при който местните въртят над река вързани кучета.
Протестът беше организиран от фондация "Лъки хънт" и оглавяван от украинци, към които се присъединиха и българи. Природозащитниците пристигнаха в селото с два автобуса. Те се обявиха против обичая, който считат за нехуманен. Той беше забранен преди 6 години, съобщава bTV.
 

Протестиращите бяха отседнали в региона още от вчера, което провокира местните да подозират, че някой е платил за организацията. Бродиловци защитиха ритуала си, който извършват на Кукеровден и, според тях, е за здраве и берекет.
 
„Варвари ли сме ние? Нито едно куче не е умряло. Нищо не му става на кучето. Като излезе от водата, се разстръска и си тръгне нататъка. Вие идвате да ни провалите празника“, коментираха местните.
 
Природозащитниците контрираха с предложение, след като е толкова невинно, местните хора да се тричат сами.
 
Един час продължиха споровете между бродиловци и протестиращи. Обстановката се нажежи, когато протестиращите се опитаха да подарят плюшени кучета на местните, за да изпълнят ритуала си с тях, а да не причиняват стрес и болка на животните. Бродиловци реагираха агресивно и заплашиха със саморазправа.
 
Дошлите на място полицаи успокоиха обстановката, а в селото празникът продължи с хора и народна музика. Природозащитниците, все пак, застанаха на пост до местния водоем, за да не се стигне до тричане на кучетата.