Операция на злокачествен тумор на мозъка бе направена с ултрамодерна техника днес във ВМА, съобщи за БЛИЦ д-р Евтимов, завеждащ Клиниката по неврохирургия в болницата. Интервенцията с норвежки апарат за ултразвукова невронавигация "Сонован" е осъществена под ръководството на доцент Александър Петков.
Апаратът  "Сонован" е изключителен с това, че дава възможност на неврохирурга в реално време във всеки един момент от операцията да следи изключително точно обема на това, което е извършил при отстраняването на мозъчния тумор. Може да бъде извършена преценка на мозъчните съдове, за да не се увреди мозъкът, както и да се планира достъпа до тумора - откъде медиците да минат, за да го отстранят.  "Това не се постигаше с първия апарат, който имахме на фирмата "Брейнлап", но там образът е виртуален, там имаме точна информация до момента, до който започне да се работи върху самия тумор и от там нататък няма сигурна гаранция, че това, което под микроскоп се вижда като нормална мозъчна тъкан, е без инфилтрация на туморна тъкан. Докато с ултразвук нещата са в съвсем реално време", обясни Евтимов.
Операцията е започнала тази сутрин в 9,00 часа и току-що е приключила. Пациентката е 65-годишна жена със злокачествен тумор. Тя ще бъде изведена в реанимацията на болницата, а утре ще бъде преместена в отделението.  Д-р Евтимов предполага, че жената ще бъде изписана до една седмица от ВМА.
Тази седмица с апарата са били извършени още две операции, като първата е била в сряда на злокачествен тумор на пациентка, която е вече в моного добро състояние. Втората операция е била в четвъртък на млад  мъж със задна черепна ямка, който също вече е добре и е изведен в Клиниката по неврохирургия.
Невронавигация с апаратура на "Брейнлап" се прилага в Клиниката по неврохирургия на Александровска болница от 2003 г., от 2004 г. същата апаратура е била въведена и във ВМА.
Със собствен апарат "Сонован" в момента не разполага нито една клиника на Балканския полуостров. Временно болницата "Токуда" е разполагала с такъв апарат, но в края на месеца дистрибуторите щели да го приберат. Малко клиники в Европа могат да се похвалят с две навигационни техники, като само пет клиники имат оборудване с две навигационни системи, каза Евтимов.
Калина Петрова, БЛИЦ 
                                  .