Чужденците често казват, че българският език е един от най-трудните. Истината е, че правописът и граматиката са препъни камък и за много наши сънародници.

Така например едни от най-често допусканите правописни грешки са при употреба на пълен и кратък член, на бройна форма, променливо я, главни букви и окончание на глаголите в множествено число.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Ако трябва да посочим кои думи в българския език са първенци по грешно изписване и кои са най-често допусканите правописни грешки, то със сигурност ще се затрудним. Кратък преглед на форуми, социални мрежи и коментари под статии обаче дават доста добра представителна извадка.

Най-често допусканите правописни грешки в българския език

Срещали ли сте статус в социалните мрежи, доказващ, че броенето до 12 далеч не гарантира, че завършилият е грамотен? Да, точно за това говорим – неприятно висок процент от завършващите средно образование изписват, че са абитюренти, абитуренти и производни на посочените. Правилната дума е абитуриент. Тя не затруднява само самите абитуриенти. Родители, търсещи ресторанти за гостите си, също не са напълно сигурни как се пише думата. Наскоро попаднахме и на виц, в който абитуриентът, след като няколко пъти изписва думата с грешка, просто намира друго решение и кратичко изписва: „Завършвам“.

-   Кратък преглед на майчинските групи, форуми и местенца в мрежата поставя в топ 20 на най-често допусканите правописни грешки в българския език думата детски. Срещаме я изписана като децки, като по-фрапиращо е, че по подобен начин е изписана и в някои онлайн магазини за стоки за деца.

-   Друга дума, която затруднява българите, е инженер. Най-често се изписва като инжинер, което е неправилно. Произходът е от фр. ingénieur.

-   Вероятно толкова много са се карали на голяма част от българите в училище, че истина се пише със с, а не със з, че днес като зрели хора те масово изписват исконно вместо правилното изконно.

-   Има ли по-голям гаф от това в СВ-то ви да стои, че владеете италиянски език? Толкова често срещаме думата изписана именно така, че понякога се замисляме как е правилно да се изписва. Езикът е италиАнски, а е по-добре да се овладее родният език отлично, преди да започнем да парадираме с владеенето на чужди езици.

-  Дума, която малцина изписват правилно и съвсем не е случайно, че попада сред най-често допусканите правописни грешки, е какофония. Огромен процент от българите я произнасят и изписват като какафония и дори биха спорили ожесточено с вас, ако решите да ги поправите. Думата произлиза от гръцки, от κακος - лош и φονος - звук, поради което правилното  изписване е с какОфония.

-   Използваме тази вещ в ежедневието си, но това далеч не ни пречи да я изписваме погрешно. Одеялото, изписано като одеало е сред най-често допусканите правописни грешки в българския език.

-   Подобно на какофонията, има още две думи, които ако изпишете правилно, ще срещнете критика и присмех, че сте ги изписали така. Малко са хората, които знаят, че отвертката има т в името си, повечето изписват отверка. Подобна е и ситуацията при шперплат. Неизвестно защо мнозинството смята, че се изписва шпертплат, което е погрешно.

-   Десето място в нашите топ 20 е за плевмонията, която така и не научихме как се пише, въпреки че говорихме за нея всеки ден по време на пандемията от Ковид-19. Думата произлиза от гр. pneumon – бял дроб, а погрешното изписване плевмония е една от на най-често допусканите правописни грешки в българския език.

-   Съжелявате ли, че сте допуснали грешка? Много българи съжЕляват, докато по-малко са тези, които съжаляват и изписват тази дума правилно. -   Употребата на двойното н е често бъркано в българския език. Една от думите, които се грешат най-често, е фина, която погрешно срещаме масово изписана с двойно нн – финна.

-   Изключително често се греши и окончанието на глаголите в множествено число. Тук ще посочим няколко думи, но те далеч не изчерпват грешките – ходиМЕ е грешното изписване на ходим, отидеМЕ е грешно изписване на отидем, прибереМЕ е грешно изписване на приберем и т.н.

-   Често срещана грешка е и изписване на думите с и вместо й или обратното. Най-често се грешат неин и воин, които по изключение се пишат с и. Тези две думи също са сред топ 20 на най-често допусканите правописни грешки в българския език.

-   Следва една дума, която изписваме погрешно от престараване, а тя всъщност е изключение. Когато чуваме ш и т пишем щ, но думата пустоШТа е изключение. Често погрешно се изписва пустоЩа. -   Обратното също е валидно. Една от най-грешените думи е нощта, която срещаме изписана като ношта или ноща.

-   Често се бъркат в езика ни „с“ и „з“, „д“ и „т“, „а“ и „ъ“, като конкретни думи се въздържаме да посочим, тъй като са стотици. -    Сред системни погрешно изписваните думи е и кафяви, която неправилно се изписва кафеви. Вероятно песента на Вики от „Мастило“ – „Мойте кафеви очи“ е изиграла негативна роля за това.

-   Впредвид вместо предвид. Тук оставаме без коментар. Но имаме „навпредвид“, че класацията ни е към своя край с последната дума, която се греши масово, а именно -   Не знам – запомнете, че това са две отделни думи. Знаем, че никой не знае всичко, но нека НЕ е незнам.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук