От името на Службата на говорителите на Европейската комисия се свързаха с БЛИЦ, за да направят следните уточнения във връзка със статията с източник електронното издание на испанския в-к La Vanguardia, публикувана на уебсайта Blitz.bg на 21 април 2021 г., озаглавена „След скандала: Лъсна наяве договорът на ЕК с "Пфайзер":

1. Европейската комисия все още не е публикувала предварителното споразумение за покупка (APA) с фармацевтичното дружество BioNTech-Pfizer и никъде официално не сме коментирали конкретни цени на тези ваксини.

2. Всички наши предварителни споразумения за закупуване с дружества за ваксини се основават на един и същ принцип, че дружеството носи отговорност въз основа на правилата на ЕС относно отговорността за вреди, причинени от дефект на стока. Няма освобождаване от тази отговорност.

3. Важно е да се отбележи, че правата на пациентите са напълно защитени благодарение на тези правила за отговорност и обезщетение във всички наши договори и Директивата относно отговорността за вреди от стоки се спазва.