Утре в Плевенски окръжен съд е насрочено нашумялото дело за убийството на активиста на ВМРО Милен Атанасов, предаде кореспондентът на БЛИЦ. На подсъдимата скамейка в Плевенски окръжен съд ще седнат 33-годишният Симеон Берков и 28-годишният Недялко Атанасов. Те са обвинени в това, че на 23 декември 2005 г. са убили активиста на ВМРО Милен Атанасов от Пордим, като са го пребили за 100 лв. и златния му ланец, който привлякъл вниманието на подсъдимите, тъй като бил 40 грама.
След зверския побой в студената декемврийска нощ те го оставили да лежи в снега, където той починал от раните си. Престъплението кара цялата общественост да настръхне не само заради изключителната жестокост на убийците, но и заради това, че убитият е активист на ВМРО и дори е бил знаменосец на шествието на “воеводите” същата година в София.
Подсъдимият Симеон Берков е с мярка “Задържане под стража” от 30 декември 2005 г., а Атанасов е под домашен арест от юли 2007 г. поради медицинска препоръка, защото бил “психически непригоден” да бъде задържан. Делото се протака многократно. Производството е от голям обществен интерес и се наблюдава лично от ръководството на ВМРО на национално и местно ниво.
Oт централата нa партията на “Пиротска” 5 в София държат под око това дело с готовност да се информира еврокомисарят по правосъдие и вътрешен ред на Европейския съюз. “Досега няколко решения на съдията са отменени от Апелативния съд във Велико Търново. Нито едно не издържа на висшестояща инстанция”, каза след едно от заседанията сегашният председател на ВМРО Иван Кюлджийски. Партията помага финансово на семейството, като дава средства и за адвоката по делото. От ВМРО смятат, че то се протака нарочно, за да може да се измъкнат подсъдимите.
Георги Стоянов, БЛИЦ