Днешният протест мога да го охарактеризирам като срамна страница в съвременната история на България. Но, от друга страна, мога да направя една такава констатация, моя лична, че това беше и тотала, пълен крах на политическите амбиции на президента Радев, заяви в ексклузивно интервю за БЛИЦ лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов

"Така не става. Не може така да се влиза в политиката по този брутален, просташки начин, с настройване на обществото, на части от хората едни срещу други, с агресия, с предизвикателства, с квалификации от последна инстанция, като че ли е Господ Бог.

Този човек, според мен, за четири години не можа да разбере къде е, какво трябва да прави и какви са му задълженията", добави той. 

"Доста ме притеснява манталитетът на тези хора, които искат да вземат властта без избори. Притеснява ме и поведението на президента Радев в останалите 6 месеца, защото този човек, за да спечели втори мандат, няма да се спре пред нищо", каза още Симеонов.

Ето и целия коментар на лидера на НФСБ Валери Симеонов пред БЛИЦ:

- Как ще коментирате днешния протест, напрежението, което възникна на площада и действията на протестиращите?

- Сцените, на които бяхме свидетели, не правят чест на никоя демократична нация. Бяхме свидетели на брутални сцени, на пострадали полицаи, на ударени с павета полицаи, обгазени. По какъв начин това ще допринесе до изпълнението на каквито и да било политически искания?

Днешният протест мога да го охарактеризирам като срамна страница в съвременната история на България. Но, от друга страна, мога да направя една такава констатация, моя лична, че това беше и тотала, пълен крах на политическите амбиции на президента Радев. Видя се, че подкрепата, на която може да разчита..., хора без каквато и да е политическа грамотност.

Плюс тези, които знаят за какво става въпрос.

Цялата група, според мен беше не повече от 2 000 човека, което при организацията, при пълната медийна атака и мобилизация, която я виждаме и по трите телевизии, за съжаление, това си е просто провал на президента. Да не говоря, че той не можа да надмогне дребнавото си его на кадрови военен, за съжаление.

Така не става. Не може така да се влиза в политиката по този брутален, просташки начин, с настройване на обществото, на части от хората едни срещу други, с агресия, с предизвикателства, с квалификации от последна инстанция, като че ли е Господ Бог. Този човек, според мен, за четири години не можа да разбере къде е, какво трябва да прави и какви са му задълженията.

- Като говорим за президента, какво бихте казали по повод факта, че охраната му днес бе с тениски с надпис „Мутри вън!”?
Не може да претендира президентът или който и да било от протестиращите за отстраняване на мутрите от властта и да го прави с мутренски способни. Това е характерно за борческите бригади. Обкръжаван от мускулести момчета, няма значение НСО ли са, какви са, с еднакви тениски, да респектират всички около тях.

Както видяхте, голяма част от хората не посмяха да се доближат до Радев, то беше видно, и на отиване, и на връщане. От друга страна, бяхме свидетели на много грозни сцени, характерни точно за мутренските среди. Заплахи за смърт... През тези 50 и няколко дена се нагледахме и наслушахме на всякакви дивотии, на всякакви характерни за мутренските бригади изпълнения и изстъпления.

То не бяха бесилки, то не бяха обесени кукли, ковчези, черни знамена. Знаете ли какво ми направи впечатление? То остана някак си незабелязано. Спомням си една сцена отпреди няколко дни, когато протестиращите бяха обградили едно дете, бяха провесили на едно въже една картонена тиква и детето с една бухалка я блъскаше, докато не я натроши.

В какво възпитават тези деца? Къде са мутрите в случая? Имам чувството, че тук пирамидата е обърната. Кой може да упрекне в каквито и да е мутренски прийоми, изявления или действия мен или моите колеги? Какво мутренско има в Народното събрание?

Аз не зная по-толерантно НС да е имало в целия 30-годишен период? Такова НС, при което опозицията буквално е носена на ръце, опозицията има право да се изкаже по всяко време, да прекъсне под формата на процедурни въпроси, да правят изявление след изявление... Имат свободата на изказ, имат свободата на парламентарно и не особено парламентарно поведение, никой не прави забележка.

Напротив, тези прояви, не само в парламента, но и на улицата, се толерират от медиите. И в крайна сметка да се говори за мутренско управление. Нещо не се връзват нещата. Особено с това дете с бухалката в ръце.

Да не говорим за това, на което станахме свидетели днес – това са опити за обръщане на микробуси, блъскане, пръскане със спрей на полицаи, купищата слама, които трябваше да бъдат запалени.

Доста ме притеснява манталитетът на тези хора, които искат да вземат властта без избори. Притеснява ме и поведението на президента Радев в останалите 6 месеца, защото този човек, за да спечели втори мандат, няма да се спре пред нищо.

- Трябва ли полицията да развали палатковите лагери?
- Отдавна! Когато и да го направи, е закъсняла. Това тероризиране на гражданите на София и на няколко големи града отдавна трябваше да бъде прекратено, защото плащаме данъци за това.

Това трябва да се ликвидира час по-скоро.

- Ще оцелее ли управляващата коалиция, ще изкара ли мандата?
- Нямайте никакви съмнения, включително и от последните събития. Без проблеми се събраха нужните подписи за Конституцията.

Подписите ги има, проектът е внесен и мисля, че на всички, които претендираха, скачаха и викаха за Велико Народно събрание и за нова Конституция, устата е затворена, защото точно основните елементи от протеста изведнъж се оказа, че не искали нова Конституция, не искали ВНС.

Какво искат тогава? Може би искат от улицата да назначат министър-председател или от улицата да назначат народни представители? И това не е невъзможно, но нека се съберат поне малко повече. 

Не мога да приема, че няколко хиляди човека ще определят бъдещето на България. Извинявайте, за всеки един от нас в НС са гласували по над 20 000 българи.