Природата се е погрижила да дарява организма ни с необходимите хранителни вещества и витамини. В най-голямо изобилие те се съдържат в плодовете и зеленчуците. Неслучайно различните групи растителни храни са обагрени в различни цветове. Всеки цвят показва наличието на определени съединения в тях, кое от кое по-полезни за организма.

Жълтите плодове са едни от най-полезните. Те са невероятно богати на витамин С, антиоксиданти, флавоноиди, ликопен, калий и бета-каротин. Тези хранителни вещества са жизненоважна част от изграждането на здрави кости, кожа и зъби, подобряват работата на сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната системи.

Лекарите посочиха по колко мандарини на ден можем да ядем без да се притесняваме за здравето си

7-те храни за дълголетие

Кои са най-полезните жълти плодове:

лимон
жълта ябълка
жълта диня
манго
ананас
жълти круши
нектарини
райска ябълка (персимон)
цариградско грозде
киви
пъпеш
банани
грейпфрут
кайсии
праскови
папая
карамбола
Кои са причините тези яркожълти плодове да са толкова полезни?

Голямото количество витамин С в тях е полезно за имунната система. Освен това този витамин помага на тялото да синтезира колаген, поддържайки не само кожата еластична и млада, но и предпазва организма от преждевременно стареене.

Натуралните афродизиаци, които засилват сексуалното желание

Големите количества витамин С в тялото помагат и за формирането на здрави кости, като поддържат ставите здрави и потискат възпалението в тях.

В жълтите плодове се съдържа и витамин А, който е антиоксидант, помагащ за неутрализацията на свободните радикали и поддържане на здравословно ниво на pH в тялото.

Това са четирите най-добри напитки за събуждане, изключващи кафето

Жълтите плодове са много ценни за здравето на сърдечносъдовата система, защото контролират кръвното налягане и понижават холестерола.

Хранителните вещества в жълтите плодове са много важни за заздравяването на счупени кости. Заради това са полезни и при остеопороза.

Антиоксидантите и флавоноидите в жълтите плодове допринасят за намаляване на холестерола в кръвта. Това предпазва от стеснения на съдовете, запушването им и намалява риска от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания.