Очакваме нормализиране на цялостната обстановка до края на деня в неделя, което означава, че понеделник и вторник ще имаме сравнително нормално при зимни условия преминаване по пътната мрежа. Това каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС.
Според прогнозните данни, с които разполагат от сряда обаче по думите на Павлова, ни чака отново това, което имахме в изминалите дни. "От сряда очакваме наново застудяване и леден фронт към Балканите, така че ще имаме готовност и мобилизация от сряда наново да направим и превантивното затваряне на пътища – там, където очакваме застудяване, заледяване или силно снегонавяване", обясни Палова.

Към момента единствено област Добрич остава с по-сложен достъп, каза регионалният министър в оставка, като допълни, че се надява, че в рамките на утрешния ден вече и тази област ще може да бъде по-свободно достъпна.

Днес в късния следобед, след намаляване на вятъра и снеговалежите, са успели да отворят някой от основните пътни артерии към Варна, Търговище, Разград, Силистра, Русе, включително АМ "Хемус" в участъка Шумен - Варна, както и АМ "Тракия" в участъка Карнобат до Бургас. "Въпреки всичко ситуацията остава сложна. В по-голямата част от страната все още има сериозни снегонавявания, образуващи на места 1-2 метра", каза Палова и отново апелира особено за по-критичните зони и области, ако не се налага, да не се пътува.

Специален апел на властите за всички, които пътуват по автомагистралите, е да се пътува в рамките на ограниченията - на места до 60 км/ч.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова каза, че на територията на две от трите ЕРП-та – EVN и ЧЕЗ няма населени места без електрозахранване. Единствен проблем засега остават обектите на територията на Енерго-про, които засега са 100. Работи се активно.

Продължава работата на повече от 750 пожарникари и спасители, които подпомагат усилията на енергопреносните дружества за възстановяване на електрозахранването. Извън това имаме 136 случаи, при които нашите служители са оказали съдействие, свързани преди всичко с транспортиране на родилки, хора на хемодиализа, деца нуждаещите се хоспитализация, каза директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. При тях няма информация за бедстващи хора, няма информация и за загинали вследствие на тежките метеорологични условия.

По-рано днес от БСП казаха, че месец преди изборите природните явления се превръщат в предизборно оръжие за управляващите. "Единствените, които използват тази тежка ситуация на гърба на хората, които са в нелеко състояние, са именно тези, които обвиняват.

"Лъжецът вика, дръжте лъжеца. Мога да кажа, че това е проява на политическа немощ", така Павлова коментира тази позиция.