Сняг и ниски температури са обхванали цяла България. Стотици хора остават без ток, пътища в редица области са затворени. Зимата парализира и други части на Балканския полуостров и Европа. В цяла България е в сила жълт код за опасно студено време. Температурите са в интервала от минус 20 до минус 4 градуса. Вятър духа в цялата страна.
Температурите са почти без промяна от сутринта, в по-голямата част от страната между минус 12° - минус 8°, в Драгоман – минус 17°, в София – минус 14°. Вятърът в по-голямата част от страната е умерен, на места силен, от север-северозапад, с пориви до 20-24 м/сек. Дебелината на снежната покривка в Западна и Северна България е между 25 и 40 см, най-голяма в района на Враца – 52 см. В Южна България снегът е между 5 и 18 см. Все още е напълно ограничено движението в целите области Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич, Шумен.

Магистрала „Тракия” от Зимница до Бургас остава затворена. Всички планински проходи са затворени за движение. Заради лошото време пристанището в Бургас е затворено за всякакъв вид маневри. Летището обаче продължава да приема полети. Преспи задържат на пътя автомобили на пътищата Асеновград - Първомай и Асеновград - Садово, край село Моминско в плен на снега е автобус с 20 пътници. Силният вятър в тези райони пречи на снегопочистването и по-добре да не се пътува. Около 12.30 часа между Русе и Бяла - на Моисеев баир има закъсали 16 ТИР-а вследствие на снегонавяване и поледица.

Спряно е движението в двете посоки за леки и товарни автомобили. От 12.00 часа днес е обявено бедствено положение на територията на селата Зърнево, Орляк, Жегларци, Божан и Попгруево в община Тервел. Метеорологичната обстановка е сложна и в съседна Турция. Там снежна буря буквално парализира живота в Истанбул. Стотици полети от и към страната са отменени, а Босфорът е затворен. От снощи до тази сутрин е навалял 40-сантиметров сняг, причинявайки хаос по пътищата в турския метрополис.

Авиопревозвачът „Тюркиш еърлайнс” отменени около 500 полета от двете основни летища заради влошена видимост. Бреговите охрани спряха корабоплаването през Босфора. В Полша пък само за два дни зимата уби десет души. Очаква се застудяването продължи и през идните дни. Петък, 6 януари, се оказва най-смъртоносно студеният ден от тази зима – седем души починаха от студ. В четвъртък пък бяха регистрирани други три смъртни случая, с което жертвите на студа от ноември насам стават общо 53. В Унгария и в Румъния обстановката също е сложна. Заради снега са затворени главни пътища. Много хора от отдалечени населени места са в изолация. Снежна буря удари югоизточната част на северната ни съседка. /БГНЕС

Източник: БГНЕС