Информация и съвети за вируса Зика разпространи Регионалната здравна инспекция в Ямбол, предаде „Фокус“.
Зика се причинява от вирус, който се пренася чрез ухапване от комари, най-често от вида азиатски тигров комар. Нападат за кръвосмучене през деня и се укриват и развъждат близо до човешките жилища.

Тигровият комар е установен за първи път у нас през 2011 г. в Бургаска област. Към януари 2016 г. има данни за разпространение на тигровия комар в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е установяван в селища с надморска височина до 200 м. Не е изключено разширяване на заселената от него територия и в други селища в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места.

Комарът се заразява след ухапване на завърнали се от ендемични райони болни и вирусоносители. Заболяването протича без симптоми в голям процент от случаите. При изявена клинична картина симптомите са треска, обрив, болки в ставите, конюнктивит, мускулни болки и главоболие, които отшумяват за 4 до 7 дни.

Разпространението на инфекцията в Латинска Америка е епидемично и в още 10 страни са регистрирани спорадични случаи. През януари 2016 г. е регистриран и потвърден първи случай на ЗИКА вирусна инфекция в САЩ. Бяха регистрирани и внесени случаи при хора във Великобритания, Франция, Холандия, Германия и др. В момента се наблюдава увеличаващо се разпространение на болестта в Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиниците. Спорадично е разпространението на вируса в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, Сейнт Мартин и Хаити.

Не съществува специфична имунопрофилактика и специфична антивирусна терапия. Лечението на по-тежко протичащите случаи и усложненията е симптоматично. Пътуващите към засегнатите райони трябва да използват индивидуални предпазни средства срещу комари - дрехи с дълги ръкави и крачоли, които да предпазват откритите части на тялото. Репелентите срещу комари също са препоръчителни, съветват от РЗИ.

Бременни или жени, които планират бременност, задължително да се консултират с лекар, преди да предприемат пътуване до засегнати държави. Пътуващи, завърнали се от засегнати райони преди три седмици и имащи симптоми, трябва да се свържат със своя лекар.

Писмо в информация и препоръки, свързани с вируса Зика е изпратено до общопрактикуващите лекари в областта, лечебните заведения за болнична помощ и извънболнична помощ, медицински центрове и ДКЦ.