Засилен контрол в търговската мрежа преди великденските празници. От Агенцията по храните проверяват произхода и качеството на предлаганите яйца, козунаци и месо.

Инспектори от областната дирекция на БАБХ в Ямбол д-р Иван Иванов и д-р Кирил Кирилов влязоха на внезапна проверка в местен магазин за месо, информира bTV.

Експертите обясниха, че официалният контрол следи произхода на месото, срока на трайност, условията на съхранение на продуктите, както и наличието на здравна идентификационна маркировка. Тя трябва да бъде печат със син цвят, когато произходът е България.

Хората трябва да избират прясно и свежо месо, с определена консистенция и характерен мирис за вида, цветът трябва да бъде бледорозов.

Проверките вече са започнали, извършват се във всички кланици и магазини, сред търговци на едро и дребно. Хората могат да колят животни в собствения си двор само за лична консумация, но не и за продажба на месо.

Извършват се документални, физически проверки и за идентичност на всяка пратка с яйца. От всяка една пратка с произход от трети страни се вземат проби за анализ.

До този момент не са установени нарушения, не са приемани и сигнали.

Цената на килограм агнешко към момента е 12,40 лева и 12,80 лева. Не се очакват повишения преди празниците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук