Великден вече не е същият!
Причината е, че цената му оттам е значително по-ниска, отколкото официално продаваното у нас като родно производство, както и от официалния внос, обикновено от Нова Зеландия
Агнешкото месо у нас за Великден, който тази година се пада на 5 май, а ден след него е Гергьовден, ще бъде внос от Република Северна Македония.
Причината е, че цената му оттам е значително по-ниска, отколкото официално продаваното у нас като родно производство, както и от официалния внос, обикновено от Нова Зеландия.
Традиционно на трапезата за Великден и за Гергьовден присъства агнешкото, а повече от месец преди двата големи християнски празника цената му е като миналогодишната, пише „Телеграф“.
Стойност
Причината за застоя на цената обаче е, че към момента няма реално търсене на агнешко месо, а това ще се случи към средата на април. Засега нашите фермери продават на едро по 10 лева кило живо тегло и 12 лева на дребно.
Цената от кошарата до магазина скача двойно, като агнето се продава за около 23 - 25 лева.
Очаква се обаче цената му тази година да удари 30 лева в магазина, сочат предварителните прогнози за надценката.
Цената все пак може и да не скочи космически, защото има компенсация в стойността на фуражите.
Качество
В същото време внасяното от Северна Македония често влиза на българска територия нелегално. Това допълнително му снижава цената и такова месо може да се намери и за под 20 лева в магазините.
Според производителите идващото от югозападната ни съседка месо е замразено, но се пласира в магазините като охладено, подбивайки цените на родните агнета.
В същото време агнешко месо масово се внася от Нова Зеландия и се пласира в големите търговски вериги у нас.
Цената му за сметка на качеството е в пъти по-ниска от българското. Има и малък внос на агнета от Румъния и Гърция, но при тях няма особена разлика в цените.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
Гатанка. Некой разбра ли нещо за новозеландското агнешко от "брилянтния" изказ: "Цената му за сметка на качеството е в пъти пониска от българското."? Кое е по ниЗко? Цената или качеството?
Факт е, че единствено агнешкото от Нова Зеландия е отглеждано само на тревни площи и не се подхранва с никакви смески. Пасе само трева. Овцете за месо са от поради само за тази цел. Вълната и кожата са на второ място. За това новозеландско агне с трупно тегло 1819кг е с вкус като 1012килограмово агне в България, а не като българско шиле. На балканите в момента е без конкуренция по качество.