Община Велико Търново се побратимява с йорданския град Карак. Това стана ясно вчера след срещата на кмета на община Велико Търново д-р Румен Рашев с почетния консул на Хашемитското кралство Йордания Хасан Бармауи, предаде кореспондентът на БЛИЦ в града.
По думите на Хасан Бармауи община Карак вече е получила подкрепата на правителството. Споразумението между двете общини ще бъде подписано до края на тази или през следващата година. Почетният консул на Йордания посочи, че през 2009 година Карак става град на културата на Йордания.

„За нас е важно да проучим възможностите за бизнес от страна на Йордания към България и по специално към Велико Търново. Целта ни е сътрудничество и стокообмен между двете държави”, посочи Бармауи. Йорданския град Карак е с население 150 000 души. В града има два университета.

Икономическите и търговските отношения между Йордания и България датират от 60-те години. През 80-те години стокообменът достига 200 млн. долара. Йорданците инвестират най–вече в хотели. Близо 50 са йорданските фирми, регистрирани в България, работещи най-вече в областта на търговията.

Тази година около 3 000 туристи от Йордания са летували на българското черноморие. 2 000 български туристи са посетили Йордания това лято. Град Велико Търново ще бъде включен в списъка на туроператорите в Йордания, стана ясно още след среща. /БЛИЦ