Петото издание на велосъстезание БАЙКанджии тази година ще се проведе на 1 юни в град Априлци. Трасето е дълго почти 40 км и освен физическо предизвикателство, ще предложи на участниците едно незабравимо преживяване сред красивата природа на Централен Балкан.

Регистрацията за състезанието може да бъде направена до 30 май на страницата  на сдружението.

."За децата до 14-годишна възраст сме подготвили ново трасе - около 8 километра. Сега децата ще приключват обиколката там, където е и стартът, на същото място, където и възрастните, за да има по-голяма емоция и да имат повече посрещачи на финала. Във връзка с празника им сме предвидили за абсолютно всички участници, независимо от класирането им да има подаръци изненади", каза Даря Заричинова, един от организаторите на велофеста.

Миналата година са участвали 320 души. 
"Децата се представят невероятно. Миналата година имаше и 5-годишно дете, което мина по цялото 8-километрово трасе без никакви проблеми. Ние се опитвахме лекичко да разколебаем родителите, че все пак това е доста сложно трасе, но те не се поддадоха и наистина детето мина много успешно. Изобщо децата, малките, са много мотивирани. Идват и от много други краища на България, но и местните деца в Априлци считат това състезание като голямо предизвикателство и буквално цяла година се готвят", допълни Заричинова.

Всеки, който иска да участва, трябва да се регистрира в онлайн формуляр, който е публикуван и във фейсбук профила на велосъстезанието БАЙКанджии. 

"Всеки състезател има право на няколко награди по избор - различни велоаксесоари, сувенири от местни керамици, също така кулинарни десерти, които са с енергийна стойност. Наградите - една част от тях се предоставят от хотелиери и ресторантьори от региона, т.е.безплатни нощувки, ваучери за безплатни вечери или обяди по избор на победителя. За най-малките от Министерството на туризма имаме предоставени много интересни пъзели и кубчета, които демонстрират и туристическите забележителности на България", посочи още Данита Заричинова.
От екипа на състезанието призовават  да не се използват пластмасови изделия за еднократна употреба.