Приканвам президента да се извини на българския парламент и лично на мен. Това се посочва в изказване на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в парламента днес, съобщиха от Комисията по културата и медиите.

В словото си в пленарната зала той посочи, че президентът на Републиката си е позволил една политическа реч, пълна с агресия и ненавист, в която е нямало дори нотка на смирение, помирение и уважение към българския народ.

Вежди Рашидов предупреди, че понятието народ се използва като мантра в демагогията на някои политици.

„Аз питам – кое е народ?“, заяви Рашидов и продължи:

„Тези достойни хиляди лекари, които всеки ден се борят за здравето на българина и не са на протеста, учителите, които също не ги виждам на протестите, те подготвят новата учебна година за нашите деца, на тези протести отсъстват талантливите български творци и хора на духа.

На тези протести аз не виждам инженерите, работниците, строителите, които всеки ден се трудят, както не виждам и изтъкнатите български учени. И питам – коя част е народът – тези, които по цял ден са на протестите, или онези, които по цял ден се трудят за просперитета на държавата.

Питам българския парламент след мантрата на президента за мутрите кой от вас, депутатите, се чувства мутра? Моля да си вдигне ръката.

Госпожа Дариткова ли е мутра, господин Ципов ли, господин Иванов ли или който и да е? Аз не съм мутра. Затова приканвам президента да се извини на българския парламент и лично на мен, защото се чувствам засегнат.

И все пак България е парламентарна република. Не президентска.“