Причината за неприятния инцидент с 9-годишното момиче от Москва в аквапарка „Аква парадайз” между Равда и Несебър е неспазване на правилата за безопасност при спускането на 22-метровата пързалка. Анализът на снетите видеозаписи от съоръжението ще покажат, че нашите спасители са дали ясни инструкции на групата от 8-9 деца, преди да се пуснат по ускорителната лента, пише "Флагман".

Основното изискване е скръстени ръце и скръстени крака, тъй като при падането във водата тялото усеща повърхността като твърда. В случая с пострадалото момиченце, се оказва от видеолентата, че то скача от края на улея в коридора с вода с разтворени  крака и  по дупе, което предизвиква вътрешните разкъсвания в малкия таз, довели по увреждане на влагалището.

„Проверката по назначената от Районна прокуратура съдебно-теническа експертиза мина вчера и показа, че сме изправни, но независимо от това променихме изискването за минимален ръст на ползвателите – вместо 130 см на 150 см и при навършени 18 години”,  съобщи пред Флагман управителят и съсобственик на аква парка Иван Вишев.

Той  отказа да говори за друг подобен инцидент от 3 юли с украинското момиче.

От ръководството на УМБАЛ-Бургас отклоняват нашите въпроси как може да бъде разкъсано влагалище на малко дете при ползване на водна пързалка, тъй като гинеколозите не искали да говорят по двата случая. Това било в компетенстността на съдебния лекар, който прегледал двете момичета.

Пързалката край Равда днес продължи да работи както обикновено.

Лекари от УМБАЛ-Бургас, макар и анонимно, твърдят пред Флагман, че са имали и други подобни случаи с малки момичета, на възраст 9-11 години – преди да получат първия си менструален цикъл. Те настояват да се забрани спускането по водни съоръжения именно за деца на въпросната възраст.