Доц. Виолета Гиндева е завършила ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Желчо Мандаджиев и проф. Гриша Островски. Незабравими остават филмовите й роли в “Черните ангели”, “Сватбите на Йоан-Асен”, “Приключенията на Авакум Захов”, “Снаха” , “Князът”, “Иконостасът” и мн. др. В момента е доцент, преподавател в ПУ “Паисий Хилендарски” – Пловдив, и в театралния колеж „Любен Гройс”. До 2007 г. е била заместник-кмет на Пазарджик от квотата на БСП. Днес тя преподава изкуството на Мелпомена на млади таланти.
Виолета Гиндева, която отпразнува 71-вата си годишнина на 14 юни, е сред най-борбените и талантливи актриси, оставила ярка следа в българското кино и театър. 
След уволнението си от Народния театър всенародната любимка премина през суров период. По 3-4 дни вкъщи нямаше какво да ядем, спомня си с горчивина бившата емблема на театъра и киното. За да свърже двата края, се хваща да репортерства за радио “Експрес”, после отваря козметичен салон, който скоро фалира. След това щерката на корифея по марксизъм-ленинизъм проф. Панайот Гиндев е избрана за член на Висшия съвет на БСП. 

Най-странното е, че навремето Виолета отказва да се снима в култовия тв сериал “На всеки километър”. Но не по политически причини, а просто защото сценарият й се сторил наивен. Наказанието не закъснява. 

По нареждане “отгоре” пет години не й дават роли 

Смятат, че прави бойкот на партизанската сага, понеже се е сродила с “вражеска” фамилия. 

В интерес на истината, бракът й с първия й съпруг - талантливия актьор от Пловдивския театър Николай Дончев (Кольо), е посрещнат на нож от родителите й. Младият мъж е син на лагерист в Белене. 
Любовта обаче се оказва по-силна от идеологическите предразсъдъци.

“Но след като не се съгласих да играя в “На всеки километър”, беше спуснато едно разпореждане да не ми бъдат давани роли във филми. Въпреки че режисьорите ме искаха, категорична е актрисата. Пет години за кариерата на една млада актриса, е страшно много! За толкова време една жена остарява, най-малкото... 

По това време бях омъжена за първия ми съпруг - актьора Кольо Дончев, чийто баща е бил осъден от Народния съд и е лежал в лагера в Белене до неговото закриване. Може би такава връзка са правили, но това си е тяхна работа. Но истината е, че просто не харесах материала на “На всеки километър” и не съм имала никакви политически съображения.
Но ме принудиха да абортирам по политически причини... 

Точно започваха репетициите на “Почивка в Арко Ирис” в Народния театър. Филип Филипов беше режисьор и някъде около вече десетата-единадесетата репетиция аз разбрах, че съм бременна. Имахме колебания с мъжа ми какво да правим. Кольо ми каза: “Каквото решиш ти!”.

Баща ми обаче беше категоричен: “Това ти е първа бременност, няма да абортираш!”. Това наклони везните. Казах най-напред на режисьора. Смятах, че така е най-почтено, защото към него имах ангажимент. Той обаче побесня - крещеше, викаше!... 

Не можах да разбера защо се ядоса толкова... Доста време след това разбрах защо е било така. Той поканил Иван Кондов да играе в тази постановка, но той е отказал. Поканил е Апостол Карамитев - и той също отказал. А постановката бе посветена на един от поредните конгреси на БКП..., споделя Гиндева. Тогава той решил, че аз се присъединявам към тях, само че завъртам работата по женски и лъжа, че съм бременна! 

Наредиха ми да представя медицинско от трима лекари, че съм бременна 

Аз, разбира се, представих без проблем. Занесох документа в деловодството, а жената ме пита: “Ами как да го заведа?! Такъв документ досега не съм завеждала!”. 

Отговорих й: “Върви да си питаш директора как да го заведеш!” 

И - не щеш ли - след като представих и документа, се свиква дирекционният съвет на Народния театър. Какво са решавали, там не зная, но ме извика директорът на театъра Александър Гетман в кабинета си. Той тъкмо два месеца беше ходил във Виетнам, тогава беше войната. Донесъл истинска кока-кола, каквато нямаше тук. Сложи ми една бутилка пред мен, една пред него и започна да разказва - за Виетнам - как жените оставят децата и мъжете си, вземат картечниците и се бият срещу американските войници. Чудя се защо ми разказва това всъщност?! И... разбирам! В един момент той изстрелва: 

“Ние решихме, че ти трябва да абортираш!”. Целият ми свят се превъртя! 

Какво значи ние решихме?! Аз ли решавам какво да се прави, моят мъж ли решава какво да се прави, баща ми ли решава какво да се прави - кои са те, че да решават вместо нас, че трябва да абортирам?! Много се ядосах и без да се усетя извиках: “Сега разбирам защо вашият син се е самоубил!” Беше много грозно от моя страна, но афектът ми беше много голям. Напуснах Народния театър и отидох в театър “София”. 

След доста време разбирам, че тази цялата история била интерпретирана, че, виждате ли, понеже съм омъженана за син на осъден от Народния съд и затворник в Белене, аз искам да проваля постановката на “Почивка в Арко Ирис”, посветена на конгрес на партията. И даже в нашето съсловие Андрей Чапразов пусна нещо като виц, тъй като пък по някакви причини този конгрес се отложи с няколко месеца. И Андрей Чапразов каза: “Те отлагат конгреса на партията, защото Виолета няма да играе в пиесата.”

За съжаление съвместният живот на артистичната двойка не е розов. Кольо Дончев се увлича по чашката и занемарява съпружеските задължения. За капак на хоризонта се появява една суператрактивна актриса - Пенка Цицелкова, по-известна като първата българска каскадьорка. Любимият мъж на Гиндева се поддава на фаталния й чар и разводът е неизбежен. По това време най-красивата актриса на Народния е в разцвета на женската си сила. Залюбва се с доста по-младия си колега Емил Джамджиев. 

След като става “другарят Гиндев”, както го наричат зад гърба в съсловието, той дотолкова се вживява в ролята на силен на деня, че влиза в конфликт с много колеги. Вбесен от “изпълненията” му, колосът Черкелов му лепва шамар по време на репетиция. 

Самозабравилият се Джамджиев скоро забива нож и в гърба на жена си 

Между него и тогавашната сценична дебютантка Албена лумва гореща любовна страст. По ирония на съдбата и тя, подобно на каскадьорката Цицелкова, остава вдовица само две години след сватбата. В една мразовита вечер подпийналият екссъпруг на Гиндева отскача да купи още пиячка за гостите си. Кръвоносните му съдове обаче, порядъчно увредени от алкохола, не издържат на студа. Актьорът получава инсулт и умира, ненавършил 45 години. 

В този черен период любимата актриса намира утеха в мистиката. 

Напълно възвръща формата си и е готова за нови професионални предизвикателства. Днес тя може да бъде видяна на сцената Народния театър в целия си блясък.

Подготви Поли БОЯНОВА