Когато една жена се премести в нов град, тя обикновено започва да обръща внимание на височината на токчетата на останалите. Поне в това се опитва да ни убеди ново проучване, проведено от психолози. Копира дължината на токчетата на влиятелните дами в града и обратното - игнорира онези без особен статут.

“С други думи, жените искат да изглеждат като богатите. Да са различни от бедните момичета - коментира проф. Курт Грей, автор на изследването.  - От зората на човечеството хората са търсили уважение и социален статус. Всички са се стремяли да се наредят до силните на деня и са се опитвали да се дистанцират от слабите. Затова е напълно логично да видим същата тенденция и при размерите на токчетата, които носят жените в различните общества.”


Кое вбесява различните зодии и как те се справят със стреса?

“При мъжете наблюдаваме абсолютно същите тенденции, когато си купуват дрехи, електроника или коли. В САЩ например ако се преместите от Уичита, Канзас в Лос Анджелис, ще смените своя Шевролет с БМВ. Но ако отидете от Лос Анджелис в Уичита, вероятно няма да смените БМВ-то си, а ще го запазите.”

Модата ни помага да се впишем в обществото и същевременно - да се дистанцираме от определени прослойки. “Често я разглеждаме като нещо напълно леконравно и едва ли не случайно. Не трябва да забравяме обаче, че това е индустрия на стойност от 1,7 трилиона долара годишно. Дрехите много често ни помагат да се самоопределим и да се идентифицираме с една или друга социална група - със или без социален статус”, добавя Грей. 

Източник: Psy Blog