В навечерието на Никулден шаранът подгони 10 лв. за кг. В голяма търговска верига изчистен и охладен с люспи се продава за 8,99 лв. килото. Теглото му е над 1,3 кг, така че бройката излиза 12,40 лв. В друг магазин живият шаран струва 7 лв. Може да ви го изчистят на място срещу левче. По-евтино - между 6,50 и 7 лв., излиза шаранът, закупен от рибната борса на околовръстното до Кукленско шосе. Така традиционната за християнския празник риба доближи цената на балканската пъстърва, която се търгува между 7 и 9 лева. 

От Агенцията по безопасност на храните предупреждават да се гледа датата на опакованите риби, както и стикерите със срок на годност - да няма нов, залепен върху стар, с изтекъл срок. Проверка е установила, че в момента в търговската мрежа има партида, българско производство, която е със срок на годност до 5 декември. 

Дали ще изберете шаран, или друга риба за Никулден, пазарувайте от проверени обекти, предупреждават от БАБХ. Експертите напомнят, че прясната стока се познава по бистрите очи и лъскавата повърхност. 

За предстоящите празници през декември от БАБХ стартират извънредни проверки в цялата страна. Във фокус ще бъдат обекти за производство и търговия, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, хотелски комплекси и заведения за обществено хранене. 

Предвиждат се извънредни проверки на хотелските комплекси и заведенията за хранене преди и по време на студентския празник, по време на които ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, наличието на съпроводителни документи, срокове на годност и начин на предлагане. 

Агенцията ще извършва и проверки в зимните ни курорти, които ще започнат от 10 декември и ще продължат до края на сезона. 

При нередности потребителите могат да подават онлайн сигнали или да звънят на горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99.