Неъзможността да се достигне до оргазъм може да бъде не просто неудовлетворителна, но и травматизираща. Според данни на Института Кинси в САЩ около 20 – 30% от жените не достигат до върховния момент всеки път, когато правят секс. За сравнение, 5% от мъжете имат същия проблем.
Мъжете и жените, които респективно не могат да поддържат ерекция или да достигнат до оргазъм, се смята, че са засегнати от някакъв вид сексуална дисфункция, пише dnes.bg. Невъзможността от достигане на оргазъм може да се дължи на различни проблеми – както физически, така и психиически. 

Ето кои са някои от тях...

Депресия

Депресивните състояния се отразяват не само на настроението, но и на желанието за секс. По време на проучване, публикувано в American Family Physician, се установява, че 70% от възрастните, които страдат от депресия и не се лекуват, са засегнати и от проблеми с либидото. 

Причината е, че сексуалното желание преди всичко започва в мозъка, а за половите органи от значение са химическите вещества в него. С тяхна помощ се променя кръвообращението и се повишава либидото. Депресията нарушава тези вещества, като по този начин затруднява сексуалната активност.

Хронична болка

Повече от 75 млн души по света живеят с постоянна или изтощителна болка, която често пъти може да доведе до понижено желание за секс. За засегнатите е трудно да изпитат удоволствие по време на секс, тъй като чувстват дискомфорт през цялото време. 

Когато не харесваме тялото си...

Ако се чувстваме добре в кожата си, сме склонни в по-голяма степен да се чувстваме по-добре и психически. Връзката между тялото и ума е от основно значение за сексуалното удоволствие. Когато не се чувстваме добре в своето тяло или не го харесваме, е значително по-трудно и да се насладим на секса, както и да достигнем до оргазъм.