Вкарват киноа и булгур трайно в детските градини и училища, а за десерт...
Традиционните български рецепти, ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур
Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон. В 19-та детска градина в София тази сутрин закуската бе традиционна - чай и сандвич с масло, сирене и маслини.
„На обяд са обядвали млечна супа с киноа и свинско месо с прясно зеле. А за следобяд сме им приготвили бисквитена торта с айран“, казва Весела Георгиева - домакин в 19 ДГ „Св. София”.
Традиционните български рецепти, ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба, менютата трябва да станат още по-здравословни. Като се завишават изискванията за качество на продуктите.
„Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните освен слънчогледово масло и зехтин е позволено да се използва рапично и царевично“, обясни Афродита Ильовска - директор в 19 ДГ „Св. София”.
Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”. „Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска.
Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт. В 19-та детска градина, менюто се одобрява и от родители: „Публикува се на седмична база и е питателно, разнообразно.
Нещата винаги могат да се подобрят. Повече плодове, още повече зеленчуци, по-качествени меса“, смятат родители. Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.
Последвайте ни
0 Коментара: