Апетитни имоти за жълти стотинки. Над 1000 неизгодни сделки на общинското дружество "Софийски имоти" погна прокуратурата преди дни. Месец след като обвинителите разкриха 13 скандални сделки на дружеството за отдаване под наем на скъпи имоти на ниски цени, се разровиха в документите на дружеството отново и откриха още хиляди далавери, пише "Стандарт".
Сред тях лъсна и сделка на известния бизнесмен Румен Гайтански, известен като Вълка. Бившият господар на боклука в София станал горд собственик на магазин в центъра на столицата срещу скромната сума от 117 850 неденоминирани лева, научи "Стандарт". Няколко месеца след сделката цената на магазина станала 117 лева заради деноминацията. Изгодната сделка била сключена между фирмата на Гайтански "Волф" и общинското дружество "Софийски имоти" на 5 юли 1999 г., обясниха от прокуратурата. Апетитният имот е в сърцето на столицата, на ул. "Граф Игнатиев" №32, и е голям 107 кв. м.

В тях са включени входно преддверие, две помещения за търговия. А като бонус е добавено и мазе от 23 квадратни метра. Пред "Стандарт" Гайтански отказа какъвто и да е коментар по случая.

Освен тази сделка прокуратурата рови над 1000 скандални договорки на общинското дружество, когато шеф е бил Тошко Добрев. Сред документите и договорите, на които попаднали обвинителят Пламен Панайотов и колегите му, има и контракт от 1999 г. с фирма "Вилфред Ойлер" - София, представлявана тогава от скандалния бивш зам. външен министър Петър-Феим Юлиев Чаушев.

Той купил от името на фирмата 112 440 кв.м дворно място със застроена площ 3200 кв.м в зона "Христо Ботев" до столичното летище през 1999 г. Тогава Чаушев броил 380 милиона стари лева, което е 380 хил. сегашни пари. Пред "Стандарт" освободеният зам.-министър обясни, че по това време е бил само прокурист на фирмата.

"В момента всеки един договор се проверява. Гледаме също дали определени лица са се облагодетелствали, като са ползвали служебното си положение или пък роднинска връзка с някой от директорите на "Софийски имоти", обясни обвинителят от градската прокуратура Пламен Панайотов. Между 40 и 50 са назначените счетоводни, финансови, данъчни и други експертизи, които да докажат какви са точно загубите за общинската фирма от сключените скандални сделки. От държавното обвинение прогнозират, че нищо чудно до края на годината, ако бъдат готови експертизите, Тошко Добрев и  членове на борда на директорите да се сдобият с обвинения. В момента освен това разследване срещу бившата управа на "Софийски имоти" се водят общо 12 дела за далавери.
Към приключване върви и разследването за т.нар. съвместни дружества на "Софийски имоти", обясниха прокурори.
В рамките на някое от делата могат да бъдат повдигнати обвинения и срещу хора от общинските администрации. Засега обаче имената им се пазят в тайна. /БЛИЦ