Всички използваме различни продукти всеки ден, често без да мислим за техния състав. Водата за уста, основна грижа за зъбите за мнозина, наскоро беше поставена под микроскоп в Турция. Medical News пише за съставките, скрити в дълбините на ментовата течност, които са открити от учените.

Водите за уста обикновено съдържат съставки, предназначени да се борят с плаката, основната причина за кариес и заболявания на венците. Това обаче не е всичко. 

Някои съставки, като парабени, натриев лаурил сулфат и хлорхексидин, могат да причинят странични ефекти, като алергии или обезцветяване на зъбите. 

Освен това, въпреки заплашителните заглавия, предположенията за връзката между водите за изплакване на устата и рака на устната кухина все още не са потвърдени от научни данни.

Турция вече е изследвала съставките на пастата за зъби, но новото проучване е едно от първите, които се фокусират върху изплакванията на устата. Изследователският екип проучи всички налични води за уста в Турция и състави каталог на техните съставки. По-специално, тя изследва ефекта на тези компоненти не само върху устната кухина, но и върху общото здравословно състояние, пише glasnews.bg.

Учените извлякоха следната обща информация от работата си:

17 марки предлагат 45 различни води за уста;

тези продукти съдържат 116 уникални съставки;

най-честите съставки, включени във водите за уста, са ароматизатори, натриев флуорид, натриев захаринат, сорбитол, пропилей гликол, полоксамер, глицерин и ментол;

натриевият флуорид е общ компонент на 62% от тези агенти. Смята се, че този компонент помага за предотвратяване на кариес, но употребата му в големи количества може да има странични ефекти.

Натриевият флуорид наистина е активна съставка в много продукти за грижа за зъбите поради доказаната му полза за предотвратяване на кариес. Важно е обаче да постигнете правилния баланс и ето защо:

Зъбна флуороза. Предозирането на флуор, особено при деца под осемгодишна възраст, когато постоянните зъби все още се формират, може да доведе до развитие на зъбна флуороза. Това състояние се характеризира с бяло или кафяво обезцветяване или петна по емайла, които, макар и предимно козметични, показват прекомерно излагане на флуорид на зъбите по време на тяхното развитие.

Скелетна флуороза. Това е по-сериозно заболяване в резултат на продължително излагане на високи концентрации на флуорид. Засяга костите и ставите, което може да доведе до болка и ограничена подвижност. Въпреки че това заболяване е рядко в страни, където нивото на флуор в чешмяната вода е контролирано, то трябва да се има предвид от тези, които използват много продукти с флуор.

Неврологични ефекти. Някои проучвания показват, че прекомерното излагане на флуор може да има отрицателно въздействие върху когнитивното развитие на децата. Изследване, проведено от Харвардското училище по обществено здраве и Китайския медицински университет, установи, че децата, които живеят в райони с високи нива на естествен флуорид във водата, имат значително по-ниски IQ резултати от децата, които живеят в райони с по-ниски нива на флуорид.

Други странични ефекти. Прекомерният прием на флуор може да причини стомашно разстройство, кожни обриви и главоболие при някои хора. В тежки случаи може да причини затруднено дишане или дори инфаркт, въпреки че такива случаи са изключително редки и обикновено са свързани с случайно поглъщане.

Важно е да запомните, че флуорът е полезен в необходимите количества. Проблеми възникват при постоянно предозиране. Като се има предвид наличието на флуорид не само във водите за уста, но и в пастите за зъби, чешмяната вода (в райони, където водата е флуорирана), някои преработени напитки и храни, изключително важно е да се контролира общият дневен прием на флуорид, така че да не превишава препоръчителната граница

Трябва да се отбележи, че много турски води за уста съдържат хлорхексидин в концентрации, които може да се окажат неефективни в борбата с плаката. Някои омекотители съдържат алкохол, но не е ясно дали това е потенциално опасният етилов алкохол. Що се отнася до естествените съставки, много продукти използват ментол, който се извлича от растения и има известни полезни свойства.

Въпреки че това проучване е проведено в Турция, резултатите от него не се ограничават до тази страна. Той предоставя ценна информация за съставките и потенциалните ефекти на водите за уста, които се използват от милиони хора по света всеки ден. За обикновения човек е важно да разбере какво има вътре в тези бутилки, за да направи информиран избор на продукти за грижа за устната кухина. 

Това подчертава необходимостта от ранно запознаване със съставките, техните ползи и потенциални рискове. Чрез идентифициране на пропуски в нашите знания и необходимостта от по-нататъшно проучване на подобни продукти, това проучване служи като основа за вземане на информирани решения относно грижата за устната кухина, независимо къде живеете.