Водната криза в Перник се задълбочава, а държавата търси решение. Стана ясно, че водата за града на миньорите ще идва от язовир "Белмекен". Но може ли той да издържи натоврването? 

Според Иван Бухов, който е участвал в създаването на пернишния водопровод, водите в България се управляват много зле: "Разпокъсаното управление води до тези неща".

Цунами в София? Каролев и строител на яз. “Бели Искър” в спор ще рухне ли скоро стената ВИДЕО

Той се съмнява, че Рилският водопровод ще издържи на налягането към Перник. Експертът каза, че е нужно да се провери налягането на водопровода в частта между "Бояна" и "Модерно предградие".

"За столичани няма никакъв проблем по отношение водните количества, които ще се вземат. София е създадена на такова място и възможности - язовир "Искър" и с притоците, които се прехвърлят, че е осигурена за дълъг период от време", каза Бухов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Самият той е участвал в създаването на пернишния водопровод и по думите му в бъдеще от проектите, по които е работил, София може да получава вода от Рилска река, Благоевградска Бистрица, че дори и Пирин.

"Столицата ни дори да стане 3 млн., пак има откъде да се вземе вода, няма опасност относно от безводие. Тя е осигурена за 4,5 години напред", допълни той.

Според него водопроводът от водната кула на Симеоново е проблематичен.

"Върви по високата част на Витоша, захранва високите квартали, минава с дюкер под река Владайска, където атмосферите са много високи. При 40 атмосфери може да стане опасно", каза още експертът.

Той посъветва да се провери колко вода може да проведе водопроводът на Мало Бучино, който ще бъде изграден, да се остави вода за нуждите на селото и излишната да се оразмери за Перник.

"Съмнявам се това да се случи за 45 дни", категоричен бе Иван Бухов.