Украинската армия се справи сама с руската армия. Сега трябва да се справи със запасняците, които не са професионални войници. Може да има много дезертирали. Очаквам след референдумите и попадането на тези територии в състава на Руската федерация, да бъде обявена официално война.

Това ще се случи, ако продължи настъплението на украинските сили. Напълно възможно е Русия да се обяви за жертва. Тази прогноза за войната в Украйна направи бившият военен представител на България в НАТО генерал-майор Съби Събев, който бе гост в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Всички дават ясни послания към Владимир Путин, че тази агресия е недопустима в XXI век. Той не се вслушва в тези съвети и вероятно ще се задълбочи изолацията на Русия“, смята експертът.

„Мисля, че няма да бъде взето това безотговорно решение Русия да премине към ядрената опция. НАТО ясно е заявило, че не е страна в този конфликт. Всичко, което става в момента е крайно неприемливо и е във вреда основно за Русия“, коментира ген. Събев.

„Рисковете пред нас ще са реални, ако се развият някакви военни действия в Одеса. Това ще има икономически ефект не само за България, но и за Румъния и др. Ако се ескалира ситуацията и Путин прибегне до ядрена опция, но не предвиждам наземна атака.

България е защитена, защото е в НАТО. Нашите бойни и отбранителни способности са много ограничени. Риск ще има, ако военните действия се разгърнат, но към този момент, няма такава вероятност. Всеки опит за атака срещу нас, ще доведе до силен колективен отговор“, заяви още бившият военен представител на България в НАТО.