"Съществува реална опасност да не можем да си носим бойното дежурство сами". Това каза Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната при представяне на екипа и приоритетите в сектора, предаде репортер на БЛИЦ.

"Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на самолетите МИГ- 29 ни позволява да носим въздушно дежурство, тоест дежурство по "air policing" до средата на 2023 година. Предприели сме мерки, провел съм разговор с посоката страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели на МИГ-29", каза Стоянов. 

Той е поискал и информация и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг. 

"Първите самолети по Ф-16 ще пристигнат през 2025 година. В оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. Тоест 3 до 4 години ние ще имаме сериозен проблем с охраната на въздушното си пространство. Не желая аз да съм министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута прекъсване. Затова разглеждаме всякакви възможни варианти, полагаме усилия.

Имал съм срещи с посолства на различни страни, подготвили сме и изпратили писма с искане на информация дали могат да ни бъдат предоставени самолети на лизинг", каза още Стоянов. 

Служебният военен министър посочи, че основният приоритет ще бъде модернизацията на българската армия.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук