Въоръжените българи са колкото 8 армии от по 27 000 души. Общо над 210 хил. души у нас имат разрешително за оръжие, сочи статистиката на Служба "Контрол на общоопасните средства" към МВР, пише "Телеграф".
На практика обаче патлаците на българите са три пъти повече. "Много от собствениците им са ловци и имат по 5 до 10 пушки" уточниха от КОС.

Най-много българи - около 110 хил. души са обявили, че се нуждаят от оръжие за лична охрана. Още над 90 000 лица са поискали да имат ловно оръжие. Към 6000 души имат патлаци с колекционерска стойност или за спорт.

Само в София близо 40 000 души имат в домовете си метални каси, където съхраняват огнестрелните оръжия. Тези, които са взели разрешителните си от 9-о районно, което обслужва главно ж.к."Люлин",  са рекордьори по брой пушкала. В момента люлинчани разполагат с 5500 разрешителни за оръжия. Пистолетите и пушките обаче са три пъти повече - над 15 000.

Рекордьор по брой оръжия е столичанин, собственик на два пистолета, един револвер, 12 ловни пушки и 12 ловни карабини. Втори в класацията също е софиянец. Той има разрешително за два пищова и 11 ловни пушки и карабини.