Връщане на ДДС-то на 20% и въвеждането на МРЗ от 933 лв. може ще доведе до масови фалити при хотелиерите и ресторантьорите. Това заяви председателят на ССИ – Кузман Илиев по Евроком по повод връщане на ставката от 20% заложена в пакета данъчни промени за 2024 г.

„Първо туристическият бранш, хотелиерите, ресторантьори понесоха най-тежкият удар от Ковид - мерките. Те буквално в продължение на година бяха е пълен локдаун. Второ ние милитаризирахме Черно море достатъчно, така че да им провалим и сезона. Този бранш по един или друг начин е под прицела и всички мерки и промени ги удрят сериозно“, коментира Кузман Илиев.

Председателят на ССИ беше категоричен, че с предвиденото вдигане на МРЗ на 933 лв. един от най-силно засегнатите браншове ще бъде именно туристическият. “Огромната част от заетите там са на минимална работна заплата. 2019 г. тя беше 560 лв., а от януари догодина се предвижда да бъде 933 лв. Това са 66% увеличение на МР3 за 4 години.

Ако някой смята, че за този период производителността на служителите се е увеличила с толкова – жестоко греши“, категоричен беше председателят на ССИ.

Кузман Илиев изрази опасение, че подобна мярка ще отвори вратата на сивия сектор и заяви, че преди да бъдат вдигани данъците на най-удареният сектор е добре правителството да направи сериозна ревизия и преоценка на разходната част.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук